Blockchain, Yapay Zeka, Metaverse, Web Yazılım, Siber Güvenlik, Mobil Uygulama ve Seo Hizmetleri - Şanlıurfa Yazılım
Bulut Hi̇zmet Sağlayıcısı Seçerken Nelere Di̇kkat Edi̇lmeli̇?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
13 Temmuz 2022, Çarşamba | Okunma Sayısı: 560
Bulut Hizmet Sağlayıcısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Piyasadaki sağlayıcıların ve hizmetlerin çeşitliliği, seçeneklerin her birinin daha dikkatli bir şekilde analiz edilmesini gerektirmektedir. Alandan tasarruf etmek ve artan veri hacmini hesaba katmak için birçok şirket bulut depolama sağlayıcıları arıyor.
Bulut Hizmet Sağlayıcısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Piyasadaki sağlayıcıların ve hizmetlerin çeşitliliği, seçeneklerin her birinin daha dikkatli bir şekilde analiz edilmesini gerektirmektedir. Alandan tasarruf etmek ve artan veri hacmini hesaba katmak için birçok şirket bulut depolama sağlayıcıları arıyor. Herhangi bir zamanda herhangi bir yerden dosyalara erişime izin veren Bulut için çok çeşitli avantajlar ve geçiş esnekliği, çevrimiçi güvenlik depolama teklifleri kurumsal dünyada yeni değil. Ancak piyasadaki bu kadar çok bulut depolama sağlayıcı seçeneğiyle, her şirketin taleplerini ve özelliklerini en iyi şekilde karşılayan doğru seçimi yapmak için dikkatli bir analiz yapmak gerekiyor.

Buluta geçişin birçok avantajı vardır. Bu hizmetler, ekipman, personel, bakım ve yazılım güncellemeleri ile maliyetleri düşürmenin yanı sıra karar vermede daha fazla çeviklik sağlar. Bir dizi çevrimiçi araca erişim de üretkenliği artırır ve farklı alanlar arasındaki iletişimi kolaylaştırır.

Uzmanlar, çeşitli çevrimiçi veri depolama seçenekleri olduğu konusunda uyarıyorlar. Bu nedenle, şirketinizin ihtiyaçlarına en uygun olanı ve farklı sağlayıcılardan piyasada mevcut olan teklifleri anlamak gerekir.

Hemen hemen tüm şirketler, bulutta depolanması daha karlı olabilecek verilere sahiptir. Önemli olan ise işiniz için ideal hizmeti bulmaktır. Özellikle küçük işletmelere bu görevde yardımcı olmak için en uygun çevrimiçi depolama sağlayıcısı arayışındaki önemli noktaları gözlemlemeye değer.

Dijital dönüşüm büyük bir hızla ilerliyor ve teknolojinin şirketler için yapabileceği şeyler bunun kanıtı. Diğerlerinin yanı sıra Büyük Veri, Yapay Zeka, Bulut Bilişim, Nesnelerin İnterneti, ünlü Üçüncü Sanayi Devrimi'nin bıraktığı ilerlemelerin bir parçasıdır.

Bulut depolama, özellikle, insan kaynakları yönetimi gibi tüm iş alanlarında bir değişiklik anlamına geldi. Çünkü bu araç çevrimiçi süreçleri otomatikleştirmeyi ve internette yüksek düzeyde güvenlikle bilgi depolamayı mümkün kıldı.

Bugün, bir şirketin uzun vadeli başarısının anahtarı, doğru bulut sağlayıcısını seçmektir. Bu nedenle bu yazımızda iyi bir sağlayıcı seçerken dikkat edilmesi gereken noktaların neler olduğunu anlatacağız ve ayrıca bu hizmetler hakkında bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağız.

Bulut Sağlayıcı Nedir?

Bulut sağlayıcı nedir?

Bulut sağlayıcı, bulut tabanlı platform, uygulama, altyapı veya depolama hizmetleri sağlayan bir aracıdır. Genellikle bu hizmetler, kullandıkça öde modelinden oluşur. Başka bir deyişle, insanlar ve şirketler yalnızca kullandıkları kaynak miktarını harcarlar ve bu şekilde ölçeklenebilirlikten faydalanabilirler.

Uygun bir bulut sağlayıcıyla çalışmak neden önemlidir?

Bir bulut sağlayıcısı size aşağıdakiler gibi teknoloji hizmetlerine erişme olanağı sağlar:

  • Yazılım: Bağımsız bulut sağlayıcıları tarafından sunulan standart veya özel uygulamalardan oluşur.
  • Platformlar: Uygulamaları programlamak ve kullanıcılara sunmak için gerekli araçları ifade eder. Bu bölüm işletim sistemlerini içerir (örneğin, Windows 10).
  • Altyapı: Buna veritabanı hizmetleri, veri depolama, sunucular, sanallaştırma ve ağ iletişimi dahildir.

Ne tür bulut hizmetleri var?

Bu hizmetler, internet üzerinden kullanılanlara atıfta bulunur. Başka bir deyişle, bilgisayarda fiziksel bir kurulumları yoktur, ancak bir sunucuda depolanırlar ve internet bağlantısı olan herhangi bir elektronik cihazdan erişilebilirler.

Erişilebilecek üç tür bulut hizmeti vardır:  

Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)

SaaS, en çok kullanılan yazılımdır. Bu model, sık ödeme yapan şirketlere dayanmaktadır. Yani, sürekli geliri olan bir hizmet olarak yazılım abonelikleridir.

Başka bir deyişle, işletme, gereksinimlerine göre sözleşme yapar ve işletmenin büyümesi ve daha fazla lisansa ihtiyaç duyması durumunda gelecekte daha fazla fayda sağlayan bir plan sözleşmesi yapma olanağına sahiptir. 

SaaS modeli, teknoloji satışını kökten değiştiriyor. Yazılım sahipliği olmadığı için artık toplam sahip olma maliyeti yoktur, ancak şirkete sözleşme kapsamına göre kullanma imkanı veren bir abonelik vardır.

Hizmet Olarak Platform (PaaS)

Bu senaryoda, bir bulut sağlayıcı, kullanıcılara kendi uygulamalarını tasarlama ve genişletme fırsatına sahip oldukları bir ortama erişim sunar. Bu nedenle sağlayıcılar yalnızca platformu kullanır.

Hizmet Olarak Altyapı (IaaS)

IaaS modeli, internet üzerinden hem yazılım hem de uygulamalar sunar. Kullanıcıların yapması gereken tek şey yazılıma abone olmaktır ve bu şekilde API veya web tarayıcısı üzerinden yazılıma erişebilirler.

Bulut Hizmet Sağlayıcısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bulut Hizmet Sağlayıcısı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bulut hizmet sağlayıcı tercih ederken şunlara odaklanmak önemli:

1- Finansal istikrar

Başarılı ve kârlı bir iş modeli, yeni başlayan ve henüz saygın bir müşteri tabanına veya piyasada güvenilirliği olmayan bir sağlayıcının aksine, en uygun seçim için açık bir kapıdır.

2- Kanıtlanmış altyapı

Yenilikçi teknoloji ve donanım, bir endüstriyi daha dinamik hale getirmeye veya yeni endüstriler oluşturmaya yardımcı olsa da, bulut yedekleme durumunda, kritik verileri sağlayıcıya emanet etmeden önce hizmet kalitesini onaylamak için önemlidir.

3- Oluşturulan müşteri tabanı

Söz konusu sağlayıcının müşterilerinin kim olduğunu öğrenmeye çalışın. Diğer birçok şirket için işe yarayan şey, şirketiniz için de daha fazla çalışma potansiyeline sahiptir. Daha uygun referanslara ve talimatlara sahip olmak için ilişki ağınızı kullanın.

4- Konum

Coğrafi dağılım, özellikle doğal afetler durumunda riski çeşitlendirmek ve aynı zamanda veri konumu için bölgesel yetkinlik gereksinimlerini karşılamak için önemlidir. Örneğin, bazı konumların, verilerin bölgesel sınırları terk etmemesi gereksinimleri vardır ve bu, bir hizmet sağlayıcının bölgede fiziksel tesislere sahip olmasını gerektirir.

5- Güvenlik

Güvenlik, kurumsal hizmetleri Bulut'a geçirecek olanların ana endişelerinden biridir. Bu nedenle, ne tür bir koruma sunulduğunu kontrol edin. Güvenlik duvarı gibi öğeler, verilerinize beklenmedik bir şey olmasını önlemek için önemlidir. Ayarları ihtiyacınıza göre değiştirmenin mümkün olup olmadığını bilmeye değer. Bulut sağlayıcısının bir güvenlik programına sahip olduğundan, iyi belgelendiğinden ve gerekli tüm gereksinimleri karşıladığından emin olun. Bu, bulut sağlayıcısının güvenilirliğini oluşturmaya yardımcı olacaktır.

6- Güçlü kriptografi

Küçük işletmeler, kişisel anahtar şifrelemesi sunan bir sağlayıcıya bakmalıdır. Müşterilerin kendi kripto anahtarlarını tanımlama ve yönetme yeteneği, bulut sağlayıcısının dosyalarının şifresini çözemeyeceği anlamına gelir. Bulut sağlayıcının sistemi için aktarım ve depolama gerçekleşirken verilerin kriptografisini gerçekleştiren bir hizmet sağlayıcıya da dikkat edilmelidir. Bu iki kriptografi türünün birlikte kullanımı, veri güvenliğini güçlendirmeye yardımcı olur.

7- Üçüncü taraf doğrulama ve akreditasyon

Bir bulut sağlayıcısının prosedürlerinin periyodik denetimleri, müşteri verilerinin işlenmesinin ve barındırılmasının güvenliğini doğrulamak için gereklidir. Kapsamlı denetim yoluyla sağlanan hizmetlerin güvenliğini doğrulayan, yaygın olarak tanınan bir denetim standardı şarttır. Diğer bir garanti, Bulut hizmeti sağlayıcısının bilgi güvenliği yönetim sistemlerini ölçmek için uluslararası standartları karşıladığını onaylayan ISO 27001'dir.

8- Şeffaflık

Yalnızca bir müşterinin verilerinin nasıl işleneceğini ve barındırılacağını belirlemek için değil, aynı zamanda müşterinin Bulut sağlayıcısından bekleyebileceği hizmet şeffaflığı düzeyini tanımlamak için de önemlidir. Bu, hizmet sunumunun beklentilerini ve sonuçlarını tanımlamaya yardımcı olur.

9- Ölçülü tüketim oranı

En uygun tüketim oranını seçmek esastır. Bulut'a istediğiniz zaman, sık sık mı erişeceksiniz yoksa sadece belirli zamanlarda yoğun olarak mı kullanacaksınız? Biri ve diğeri arasında geçiş yapma seçeneği olsa bile, aylık veya saatlik bir faturalandırma modeli seçmenize izin veren sağlayıcılar vardır.

10- Seçim ve filtre

Çeşitli özellikler, sağlayıcılar tarafından sunulan hizmetleri filtrelemeye yardımcı olur. Daha karmaşık uygulamaların desteklendiğinden ve bu durumda yüksek performansla çalışacaklarının garantisi olduğundan emin olun. E-posta gibi daha basit kullanımlar çok yaygındır ve çoğu sağlayıcıda mevcuttur.

11- Basit Yedeklemeler

Kazalar ve öngörülemeyen olaylar meydana gelir ve teknoloji söz konusu olduğunda sıklık beklenenden fazladır. Bu nedenle bulut sağlayıcı sistem, tercihen ücretsiz bir veri yedekleme aracı sunmalıdır. Böylece tüm bilgileri hızlı bir şekilde kurtarmanız, şirketiniz ve müşterileriniz için sorun yaşamamanız mümkün olacaktır.

12- Destek

Teknik destek açısından firmanın nasıl olduğunu kontrol edin. Şirketinizin herhangi bir zamanda, örneğin destek ekibinin genellikle fabrika bazında çalıştığı zamanlarda buna ihtiyacı olabilir. Öngörülemeyen bir olayı çözme çevikliği esastır ve şüphesiz en faydalı ve verimli sağlayıcıyı seçmede ağırlık oluşturmalıdır.

Etiketler
bulut hizmeti nedir
bulut depolama sağlayıcıları
bulut bilişim
bulut teknolojisi
Ne tür bulut hizmetleri var
SaaS
PaaS
IaaS
Bulut Hizmet Sağlayıcısı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın