Blockchain, Yapay Zeka, Metaverse, Web Yazılım, Siber Güvenlik, Mobil Uygulama ve Seo Hizmetleri - Şanlıurfa Yazılım
Front-End Ve Back-End Nedir?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
5 Kasım 2022, Cumartesi | Okunma Sayısı: 1946
Front-End ve Back-End Nedir?
Günümüzde programlama, büyümeyi bırakmayan bir alandır. Web sayfaları geliştirmek, günlük hayatımızı kolaylaştıran veya kullanıcı deneyimini iyileştiren uygulamalar ve programlar oluşturmak, geliştiricilerin gerçekleştirdiği çok önemli işlevlerdir.
Front-End ve Back-End Nedir?

Ön uç ve arka uç terimleri benzersiz ve ayırt edici niteliklere sahiptir. Bir sitenin işlevselliğini sağlamak için birbirleriyle etkileşime giren ayrı birimler olarak hareket ederler. Mükemmel bir dijital sayfaya sahip olmak için bir alandan daha fazlası, köprüler, meta etiketler ve başlık etiketleri gereklidir. Bu yüzden bu 2 kavramın neden bu kadar önemli olduğunu açıklayacağız. İşte Front End ve Back End hakkında bilinmesi gerekenler…

Front End ve Back End: Hangisi Daha İyi?

Hiçbiri diğerinden daha önemli değildir, birbirlerini tamamlarlar ve çalışmak için birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Çünkü bir yandan web siteleri güzel ve arkadaşça olmalı, diğer yandan aynı site işlevsel olmalı ve her türlü işlemi taşıyabilmelidir. Ön uçta yaratıcı yeteneğe sahip insanlara ihtiyacınız var ve arka uçta sorunları çözmek için çok iyi mantığa sahip insanlara ihtiyacınız var. 

Front End Nedir?

Ön uç ya da front end, bir web sitesinin önüne, kısacası bir web sitesinin tasarımına, sitenin yapısından renkler, arka planlar, boyutlar, animasyonlar ve efektler gibi stillere kadar web geliştirmenin bir parçasıdır. Sayfanın kullanıcılarının etkileşimde bulunduğu kısımdır, istemci uygulaması olarak adlandırılan, kullanıcının tarayıcısında yürütülen tüm kod, yani ziyaretçinin doğrudan gördüğü ve deneyimlediği her şeydir. Front-end kendini temelde web tasarımına adamış kişidir ama bu onun koda dokunmadığı anlamına gelmez, hem front-end hem de back-end her zaman kodla iletişim halindedir.

Ön uç alanında, çoğunlukla istemci tarafındaki dillerle çalışıyoruz, örneğin:

  • HTML (köprü metni biçimlendirme dili, etiketler web içeriğini yapılandırmak ve düzenlemek için kullanılır). 
  • CSS (html ile yazılmış web sayfalarının biçim ve görsel tasarımıyla ilgilenir) siteye yapı ve stil kazandırır. 
  • Javascript (veri merkezlerini, konsolları, cep telefonlarını veya interneti programlamak için hızlı ve güvenli bir programlama dili) öncekileri tamamlamak ve web sitelerine dinamizm kazandırmak için. 
  • HTML ve CSS, biçimlendirme ve stil dilleridir. Javascript bir programlama dilidir.
  • Bunlardan, diğerlerinin yanı sıra React, Redux, Angular, Bootstrap, Foundation, LESS, Sass, Stylus ve PostCSS gibi her tür kullanıcı arabirimi oluşturma yeteneklerini artıran çok sayıda çerçeve ve kitaplık oluşturulur.
  • İstemci tarafı olarak bilinir.

Ön uç veya istemci tarafı geliştirme, HTML, CSS ve JavaScript üretme pratiğini ifade eder. Bu üç unsur, bir web sitesinin veya uygulamanın ön yüzünü şekillendirmekten sorumludur. Buna arka planlar, renkler, metinler, animasyonlar veya efektler dahildir. İstemci tarafı geliştirme adı tam olarak buradan gelir, çünkü ön uç ile kullanıcıların bir sitede gezinirken algıladıkları ve etkileşimde bulunabilecekleri şeyleri tamamen oluşturabilirsiniz. 

Ön Uç Ne İçin Gereklidir?

Ön uç, bir web sitesinin arayüzünü, diğerlerinin yanı sıra, yapısından renklerin, dokuların, yazı tiplerinin, bölümlerin tanımı gibi stillere kadar yapmak için kullanılır. Kullanıcının site veya uygulama içinde iyi bir deneyim yaşaması için kullanımı belirleyicidir.

Ön Uç Elemanları Nelerdir?

Ön uç elemanları şunları içermektedir:

  • Navigasyon: Bu öğe, bir web sitesinin farklı sayfalarının düzenlendiği sırayı ve site içinde farklı işlevleri yerine getirmek için birbirine bağlanan bileşenleri ifade eder. 
  • Düzen: Sayfa düzeni olarak da adlandırılır ve web sayfasının tüm bileşenlerini ifade eder, örneğin: menü konumu, düğmeler, altbilgi, bir siteyi kullanışlı ve gezinmesi kolay hale getirmek için ihtiyacınız olan her şey. 
  • Web içeriği: Kullanıcılar için alakalı veya ilginç bilgiler sağlayan her şey. İçeriğin mutlaka metin olması gerekmediğini, sesli veya etkileşimli materyaller içerebileceğini belirtmek önemlidir.  
  • Görüntüler: Tüm görsel kaynaklar, kullanıcıların ilgisini artırmaya yardımcı olur. Bu aynı zamanda videolar, animasyonlar, haritalar, çizelgeler, infografikler, GIF'ler, çizimler, diyagramlar vb. içerebilir. 
  • Logo: Bir web sitesinin daha büyük bir kimliğe sahip olması için markayı veya şirketi temsil eden logoyu içermesi çok önemlidir.
  • Grafik dizayn: Bu öğe, web sitesinin nasıl göründüğü ve görünümüyle ilgili her şeyi kapsar: renkler, şekiller, yazı tipleri, boyutlar vb.

Ön Uç Uygulama Örnekleri

Daha önce de belirttiğimiz gibi, ön uç, kullanıcılara görünen tüm öğeler ve bileşenlerdir ve CSS, HTML ve JavaScript gibi tasarım dillerini kullanırlar. Bazı ön uç örnekleri şunlardır: 

  • Arama motoru optimizasyonu (SEO).
  • Erişilebilirlik (konuşma tanıma, metinden konuşmaya dönüştürme).
  • Tüm tarayıcılarda ve ekran boyutlarında (masaüstü bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletler) işlevsellik.
  • Hız (site ne kadar hızlı yüklenirse o kadar iyi).
  • Kod temizleme ile web sitesi performansı.

Artık önyüzün ne olduğunu ve ne için olduğunu bildiğinize göre, bir web sitesi veya web uygulaması oluşturmanın dahili yönünü açıklayacağız; arka ucu kastediyoruz.

Back-End Nedir?

Back End Nedir?

Ön uç, kullanıcının tarayıcısında yürütülen programlama katmanı iken arka uç, veri ön ucunu besleyecek bilgileri işler. İster yazılımdan ister genel olarak bir cihazdan verilere erişim katmanıdır, bir web sayfasının ziyaretçinin gözünden gizlenen çalışmasını sağlayan teknolojik mantıktır. Bir çözümün arka ucu, uygulamanın ne kadar iyi çalışacağını ve kullanıcının onu kullanmaktan olumlu veya olumsuz ne tür bir deneyim alacağını belirler.

Bu bölümde çalışmak, diğer programlama terimlerine, mantık gerektiren dillere hakim olmayı gerektirdiğinden, bu alan aynı zamanda kaynakları optimize etmekten, bir sitenin güvenliğinden ve diğer faktörlerden sorumlu olduğundan, ön uçtan tamamen farklı bir şey varsayar. PHP, Javascript, Python ve Ruby gibi çerçeveler, diğerleri arasında burada kullanılır.

Geliştirme çerçevesi, sunucu tarafında çalışan, insanların keyifli bir deneyim yaşamasını sağlayan, temel amacı geliştirme süreçlerinin daha hızlandırılması, mevcut kod parçalarının yeniden kullanılabilmesi ve iyi uygulamaların gerçekleştirilmesidir. Onlarla minimum çabayla kod yazabilir veya uygulamalar geliştirebilirsiniz.

Kullanılan araçlar, güvenlik hatalarını kontrol etmek için kod düzenleyiciler, derleyiciler, hata ayıklayıcılar ve veritabanı yöneticileridir. Bir arka ucun iş akışı, bir siteye işlev vermekten oluşur; ön uç statik bir site oluştururken, arka uç ona işlev verir ve programlama sistemini bu web sitesine uyarlar. 

Yönetilen diğer işlevler şunlardır:

  • Geliştirme sürecini basitleştiren işlevlerin oluşturulması.
  • Mantıksal eylemler.
  • Veritabanları ile bağlantı.
  • Web sunucusu kitaplıklarının kullanımı (bir örnek, önbelleğe alma temalarını uygulamak olabilir).
  • Ayrıca sayfaların hafif olması için web sitelerinin güvenliğini sağlamalı ve kaynakları maksimumda optimize etmelisiniz.

Arka uç, bir ön ucu besleyen tüm bilgileri işlemekten sorumludur. Çerçevelerden, veritabanlarından veya kodlardan oluşur. Bir web sitesinin veya uygulamanın etkin bir şekilde çalışması için, bir bilgisayar sisteminin arka ucunda depolanan çok sayıda bilgi ve veri gerekir. Ön ucun aksine, kullanıcı bu bilgileri göremez veya erişemez.

Arka Uç Ne İçin Gereklidir? 

Arka uç, bir web sayfasının veya uygulamanın düzgün çalışması için kullanılan tüm gizli kodlardır. Ayrıca, kullanıcı deneyimi yapısına ve organizasyonuna bağlıdır. Benzer şekilde, arka uç, bir web sitesinde veya uygulamada güvenlik ve gizlilik gibi diğer öğeleri ve kaynakları optimize etmekten sorumludur. 

Arka Uç Elemanları Nelerdir?

  • Arka uç PHP, Python ve C++ gibi programlama dillerinden ve çerçevelerden oluşur.
  • Sunucular, kullanıcıların dosyalara nasıl eriştiğini kontrol eder.
  • Veritabanları organize ve yapılandırılmış veri koleksiyonlarıdır.
  • Güvenlik, bir web sitesindeki en önemli unsurlardan biridir, çünkü ziyaretçilerin ve bilgilerinin güvende olmasını sağlar. Bu aynı zamanda, mümkün olduğunda siber saldırılardan kaçınmayı da içerir. 

Arka Uç Uygulama Örnekleri

Terimi anlamayı tamamlamak için bazı örnekler şunlardır: 

  • Giriş yapmak. Bir kişi bir e-posta ve şifre kullanarak bir web sitesine veya uygulamaya eriştiğinde, bu bilgiler, veri tabanına başvuran ve böylece kullanıcıyı tanımlayan ve kullanıcıya erişim sağlayan sunucu tarafından doğrulanır ve korunur.
  • Alışveriş Sepeti. Bu öğe, ürünlerin çevrimiçi satın alınmasına izin verir ve bir kullanıcının satın almak istediği farklı ürün veya hizmetlerin seçimini kolaylaştırmaya hizmet eder. 
  • Pek çok site, kullanıcıların daha önce neleri görüntülediğini takip etmek için tanımlama bilgilerini kullanır ve bu, kullanıcıların ilgilendikleri diğer içeriği (veya ürünleri) önermelerine olanak tanır.
  • Bir içerik yönetim sistemi, bir web sitesi sahibinin HTML kodunu değiştirmek zorunda kalmadan bilgileri güncellemesine olanak tanır. 
  • İletişim formları. Bir web sitesi ziyaretçisi daha fazla bilgi almak veya iletişim kurmakla ilgileniyorsa, kullanıcıyı şirkete bağlayabilecek bir unsur olmalıdır. 

Front End ve Back End Nasıl Çalışır?

Bir web sitesinin bağlantılar yoluyla birbiriyle ilişkili çok çeşitli belgelerden oluştuğunu düşünün, yani bir web sitesine girmek ve URL'yi tarayıcıya yazmak istiyorsanız, bunu talep ediyormuş gibi çevirir. Cihazın yapacağı bir sonraki şey, sitenin hangi yazılım sunucusuna sahip olduğunu kontrol etmektir. Sunucu bu bilgiyi alır, yaptığı isteği doğrular ve eylemi gerçekleştirmenize izin verir. 

Bazen, veritabanına bağlantı gerekmeyebilir, örneğin bir sayfaya erişirsiniz ve oturum açtığınızda, verileri doğrulamak için veritabanına otomatik olarak bağlanan bir istek yapılır. Arka ucun yanıtı sunucuya döndürdüğü yer burasıdır. Ardından, arka uç tarafından iletilen bilgileri alacak ve web sitesi arayüzünde veya kullanıcı profilinde barındıracak olan ön uç belirir.

Front End ve Back End Avantajları Nelerdir?

Front end ve back end avantajları şu şekilde açıklanabilir:

  • Daha fazla ölçeklenebilirlik: Çok daha ölçeklenebilir bir ortam, ayrı olduğu için, iki taraftan birinin bir noktada daha fazla kaynağa ihtiyaç duyması mümkündür, bu da kaynakları bölmeyi daha kolay ve daha verimli hale getirir.
  • Farklı geliştirme ekipleri: Farklı olan bu iki bölüme sahip olarak, ekibinizde yalnızca işin kendi bölümlerine ayrılmış çeşitli profillere sahip olabilirsiniz. 
  • Mevcut platformların genişletilmesi: Ayrı bir arka ucu ve ön ucu olan bir web siteniz olduğunu hayal edin. Mobil cihazlar için yerel bir uygulama geliştirmeniz gerekiyorsa, yalnızca uygulamayı geliştirmeye odaklanacağınız için geliştirmesi çok daha kolay olacaktır. 
  • Geçişler ve yükseltmeler daha kolay: Normalde, arka uç zaten geliştirildiğinde, en sık değişen şey ön uçtur, bu nedenle, web üzerinde tasarım güncellemeleri veya barındırma değişikliği isterlerse, sunucu kısmı her zaman olduğu için daha kolaydır. Görsel kısımda bulunan birçok güncelleme için çalışıyor.

Front End ve Back End Arasındaki Farklar Nelerdir?

Uygulamaları ve özellikleri nedeniyle, ön ucun bir web sayfasını ziyaret edenin sahip olacağı deneyimin tasarımı ile ilgili tüm eylemleri içerdiğini, arka ucun ise sitenin yapılandırılmasını ve ana sayfanın programlanmasını ifade ettiğini söyleyebiliriz.

Bir web sitesinde gerçekleştirdikleri işlevler tarafından belirlendikleri doğrudur, ancak aşağıda size sunacağımız önemli benzerlikler ve farklılıklar vardır.

  • Farklı Konseptler: Ön uç ve arka uç arasındaki farklar açıktır, daha önce belirtildiği gibi, biri web sitesinin görebileceğiniz ve etkileşime girebileceğiniz kısmıdır, arkada ise yapısal işlem dahildir ve müşteri tarafından görülmez.
  • Farklı Roller: Ön uç, herkesin deneyimlediği görsel yönlerle ilgilidir, arka uçta arka planda olan her şey, web etkileşimini kolaylaştırdığı için atfedilir.

Ön Uç ve Arka Uç Geliştirici Rolleri: Bir web tasarımcısı, görsel yönleri dikkate alarak web siteleri oluşturmaktan sorumludur. Arka uç web geliştiricileri, yazılımın talep ettiği veri ve sistemlerin verimli çalışmasını sağlar.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın