Blockchain, Yapay Zeka, Metaverse, Web Yazılım, Siber Güvenlik, Mobil Uygulama ve Seo Hizmetleri - Şanlıurfa Yazılım
Nft Nasıl Yapılır?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
16 Eylül 2022, Cuma | Okunma Sayısı: 826
NFT Nasıl Yapılır?
Kripto para dünyası bizi şaşırtmayı asla bırakmaz ve bunun bir örneği NFT'lerin ortaya çıkmasıdır. Blok zincirindeki en son gelişmelerden biri olarak kabul edilen NFT, temelde kopyalanamayan dijital bir çalışmanın doğrulanmasıdır.
NFT Nasıl Yapılır?

Para kazanmak için sanal varlıklardan yararlanmak istiyorsanız, bir NFT'nin nasıl oluşturulacağını öğrenmek çok önemlidir. Peki, NFT nedir ve NFT nasıl oluşturulur?

NFT Nedir?

NBA, Mark Cuban ve Logan Paul tarafından popüler hale getirilen NFT'ler, tokenizasyon dünyasında ana akım haline geldi. Kendi NFT'nizi oluşturmak için ünlü bir YouTuber veya milyarder olmanıza gerek yok. Nifty Gateway, OpenSea ve Rarible gibi girişimler herkesin harekete geçmesine izin veriyor. Bazı NFT'ler, çevrimiçi hale getirildikten birkaç saniye sonra satılır ve ardından yeniden satış ile büyük kar marjları elde eder.

NFT'ler sanatı anlama biçimini değiştirdi ve bu sadece başlangıç. Maddi olmayan varlıkların tokenleştirilmesi ile varlığın önemli detayları token ile dijitalleştirilir. Jetonlar, kendi benzersiz adreslerine sahip olan cüzdanlarda tutulur. Jeton kimlikleri, herkesin erişebileceği büyük bir veritabanı olan blok zincirindeki cüzdan adreslerine işaret eder, böylece herkes dijital mülkiyeti doğrulayabilir.

NFT, barındırılan ürüne özgünlük sertifikası veren blok zinciri teknolojisi veya blok ağ üzerinde barındırılan herhangi bir dijital öğe olarak bilinir. NFT'nin değiştirilemez token anlamına geldiği unutulmamalıdır. İkincisi, benzersizdir ve bu nedenle tekrarlanamaz bir şey olduğu anlamına gelir. Örneğin, bir fotoğrafın NFT'si oluşturulursa, bu özel NFT benzersizdir çünkü bir özgünlük mührüne, blok zincirinde benzersiz bir kimliğe sahiptir. Bu fotoğrafın dijital kopyaları, örneğin ekran görüntüleri aracılığıyla eninde sonunda yapılabilir, ancak bu kopyalar NFT olmayacak ve bu orijinallik mührüne sahip olmayacaktır.

NFT, para kazanmanın bir yolu olabilir, çünkü NFT oluşturulduktan sonra açık artırmaya çıkarılabilir ve kripto para birimleri elde edilebilir. Bu, müzisyenler, fotoğrafçılar veya video editörleri gibi sanatçılar da dahil olmak üzere her türden içerik oluşturucu için diğer birçok seçeneğin yanı sıra iyi bir gelir şekli olabilir.

NFT Oluşturma Nedir?

NFT oluşturma basit bir işlemdir. Bir NFT oluşturmak için belirli adımları takip etmek, hesaplama ve programlamadan pazarlamaya kadar her şeyi içerebilecek bazı alanlarda bilgi sahibi olmak gerekir. Çünkü bu, projenin başarılı bir şekilde satılmasına yardımcı olacaktır. Bu anlamda, NFT kavramını tanımlamak, Fungible olmayan Token oluşturmak için gereken diğer adımlarla ilerlemek için gerekli olacaktır. Sonuç olarak, belirtecin temasının ne olacağını belirlemek için zaman ayırmanız ve ardından diğer adımlarla devam etmeniz gerekecektir.

Ardından, NFT'nizi oluşturacağınız platformu seçmeniz gerekecektir. Günümüzde OpenSea, Binance ve daha pek çok ilginç site var. Her biri, en iyi seçenek olup olmadığına karar vermek için projenizin hedefleriyle karşılaştırmanız gereken farklı özellikler sunar. Öte yandan, kullandığınız blok zinciri ile bir cüzdan açmanız önemlidir, aksi takdirde bundan gelir elde edemezsiniz.

NFT’ye Para Yatırmak Nedir?

Madeni paradan bahsettiğimizde, dijital bir belgenin bir kripto tahsilatına dönüştürüldüğü bir prosedürden bahsediyoruz. Bu şekilde, bir blok zincirinde barındırılacak ve bittiğinde onu düzenlemek veya değiştirmek imkânsız olacaktır. Şu anda, diğerleri arasında Ethereum, Tezos, Binance, EOS gibi Fungible Token'ları destekleyen birçok blok zinciri var.

Bu süreç, daha sonra piyasaya sürülecek olan fiziksel paralar yaratmak için kullanılana çok benzer. Ancak, bir NFT'yi paraya dönüştürmek, doğrudan platformun web sitesinde veya bir NFT pazarında yapılabilir. Bunun için bir cüzdana kaydolmak ve projemiz üzerinden transfer etmek için kripto para yatırmak gerekiyor. 

Başarılı Bir NFT’nin Özellikleri

Başarılı NFT özellikleri merak edilen konulardan biridir. Başarılı bir NFT yapmak zaman, para ve çaba gerektirir. Bu nedenle tek seferlik bir şey değildir. Pek çok uzmana göre, bir NFT ile ilgili en önemli şey, artık pek çok benzer proje bulunduğundan, kendisini rekabetten farklılaştıracak kişiliğe sahip olmasıdır. Bu da projenin sahip olacağı koleksiyonluk işlerin her birinin tasarımı ve mümkün olduğunca çekici olma çabasıyla ilgilidir. Bu yüzden, NFT'nin temasının ne olacağını ve piyasaya nasıl çevrileceğini belirlemek için yeterli zaman ayırmak esastır.

Kullanıcılar benzersiz bir şey satın almak ve piyasa değerini artırmak için nadir bir bileşene sahip olmak ister. Ayrıca, fikri uygun şekilde tanıtmaktan sorumlu olacakları için pazarlama alanında uzman bir ekibin olması önemlidir. Bunun için sosyal ağlar ve farklı mecralardaki kampanyalar aracılığıyla potansiyel müşterileri çekmek için ön satış alanı yapılmalıdır. Bu şekilde, NFT'nizden para kazanabileceksiniz.

NFT Oluşturmak İçin En İyi Programlar Nelerdir?

Şu anda, NFT oluşturmak için birçok program var ve her birinin nihai bir karar vermeden önce değerlendirmeniz gereken özellikleri var. Bunlardan ilki, NFT'lerin alım satımını ilk gerçekleştiren OpenSea’dir. Şu anda en çok kullanılan, sıfırdan proje geliştirmemize veya satmak için bir pazar yeri oluşturmamıza izin verdiği bir platformdur. Genellikle web sitesi kullanılır, ancak son zamanlarda çok popüler olan bir uygulaması da vardır.

Ayrıca, programlama bilgisi olanlar için mükemmel olan Async Art gibi programlar da bulunuyor. Bu sitenin avantajı, etkileşimli NFT'ler oluşturmanıza izin vererek, size hareket eden ve izleyicilerle etkileşime giren projelere sahip olma imkânı vermesidir. Öte yandan, fotoğrafları bir NFT'ye dönüştürebilmeniz için düzenleyen bir program olan GoArt var. Yani, eğer bir görsel sanat aşığıysanız, bu yeteneğinizi gösterme şansınız olabilir.

NFT Oluşturma Adımları

NFT Oluşturma Adımları

NFT oluşturma adımları son derece kolaydır. Kendi NFT'nizi oluşturmak için Ethereum özellikli bir cüzdana, NFT platformunda bir hesaba, cüzdanınızda bir miktar kriptoya ve dijital bir öğeye ihtiyacınız var. Hesabınızı istediğiniz sitede oluşturduktan sonra yapmanız gereken bir sonraki şey dosyanızı web'e yüklemek. Bu belge, NFT'ye dönüştüreceğiniz belge olacaktır. Bu nedenle, kullanıcıların daha fazla bilgi sahibi olması için ona bir açıklama, ad ve bağlantı vermeniz gerekecektir. Müzik, video, fotoğraf ve daha fazlasından yükleyebilirsiniz.

OpenSea sitesinde, dosya boyutu sınırı 100 MB'dir, ancak işlemi hızlandırmak için maksimum 40 MB önerirler. Daha sonra, NFT'yi bir koleksiyona ekleyerek, istatistik vererek, kilidi açılabilir hale getirerek vb. beğeninize göre özelleştirebilirsiniz. Daha sonra, her platformun özelliklerine bağlı olmasına rağmen, belgenin kaç birimini basmak istediğinize karar verebilirsiniz. Tüm bunları yaptıktan sonra, 'Oluştur' düğmesine basmanız gerekecek ve hemen NFT'nize sahip olacaksınız.

Şimdi, projenizi satmak istiyorsanız, 'profil' bölümüne gitmeniz ve pazarlamak istediğinizi seçmeniz gerekecek. Ardından fiyatı tanımlamanız ve yapmak istediğiniz satış türünü belirlemeniz lazım, bu sabitlenebilir veya önceden planlanmış bir açık artırma olabilir. Ayrıca, satış süresini seçme veya projeyi belirli bir müşteri için ayırma olanağına sahipsiniz. Bu şekilde NFT'nizi oluşturduğunuzda, yararlanmanız için binlerce olasılık açılır.

OpenSea'de Nasıl NFT Oluşturabilirsiniz?

OpenSea NFT oluşturma konusunda popüler bir seçimdir. Bir NFT oluşturmanın ilk adımı, bu amaç için bir platformda bir kullanıcı oluşturmaktır. En çok kullanılanlardan biri, dijital jetonun oluşturulmasına izin vermenin yanı sıra, ürünün açık artırmaya çıkarılabileceği bir pazar yeri olarak çalışan OpenSea'dir.

OpenSea'de oturum açtığınızda site sizden bir dijital cüzdan eklemenizi isteyecektir. Böyle bir platformda hesabınız yoksa sitede yer alan seçeneklerden birini seçebilirsiniz. Genellikle en iyi bilinen ve kullanımı en kolay olanlardan biri olan metamask önerilir. Chrome, Firefox, iOS ve Android için bir sürümü var.

Cüzdan yapılandırıldığında, diğer herhangi bir hesapta olduğu gibi bir şifre eklenecek ve ayrıca otomatik olarak 12 kelimelik bir kurtarma cümlesi oluşturulacaktır. Şifrelerin çok iyi saklanmaları gerekir, çünkü herhangi bir zamanda şifre unutulursa veya herhangi bir nedenle erişimin yeniden sağlanması gerekiyorsa, bu 12 kelimenin girilmesi gerekecektir.

Bu yapıldıktan sonra Open Sea'de Oluştur seçeneğine tıklayın ve karşınıza çıkan formu doldurun. Sonrasında ise NFT’ye dönüştürmek istediğiniz dosyayı yükleyebilirsiniz.

OpenSea söz konusu olduğunda bu bir görüntü, ses, video veya 3D model olabilir. Bir tweet'i basmak istiyorsanız, özellikle bu amaç için olan Valuables platformunu kullanabilirsiniz. İçerik yüklendikten sonra, ona bir isim verilmeli ve bu materyalin ve eklemek istediğiniz diğer materyallerin yer aldığı bir koleksiyon oluşturulmalıdır.

Sistem, öğenin bir tanımını, özellikleri eklemenizi ve NFT'yi oluşturan kullanıcının bir referans sayfasını eklemenizi isteyecektir. Ardından belirtecin oluşturulacağı bir blok ağı seçilmesi istenir. Görünen ilk seçenek Ethereum'dur, ancak bu alternatif seçilirse, bu dosyayı blok zincirine yüklemenin maliyeti olan ve değişebilen ücreti ödemek için kriptoda bir miktar bakiye olması gerekecektir.

NFT'yi bu maliyet olmadan oluşturmak için Ethereum'a bağlanan bir yan zincir aracılığıyla çalışan, ücretlerden tasarruf etme avantajı sağlayan Polygon ağını seçmelisiniz.

Ağ seçildikten sonra, ekrandaki adımlar izlenerek oluşturma onaylanmalıdır ve sonunda NFT oluşturulmuş olacaktır. Satmak için sağ üst kenarda “sat” yazan butona tıklamanız gerekiyor. Ardından, açık artırmaya çıkarılacağı bir zaman ve sahip olacağı değeri seçmelisiniz. Tamamlandığında, OpenSea %2,5 komisyon alacak.

Matic (Poligon) için Metamask Nasıl Yapılandırılır?

Blockchain olarak Polygon seçilmişse, ürünü satışa sunarken o ağı Metamask cüzdanına eklemeniz gerekecektir. Bu işlemi gerçekleştirmek için tarayıcıdayken tilki simgesine basmanız veya mobilden uygulamaya girmeniz gerekir. Ardından, sağ üst kenar boşluğunda, tilki görüntüsünün yüksekliğindeki simgeyi girmeli ve oraya basmalısınız.

Bir menü görüntülenecektir. Ayarlar'a gidin, bu seçeneğe dokunun ve ardından Ağlar'a girin. Ağlar içinde Ağ ekle yazan seçeneğe basın. Ardından ağ verilerini manuel olarak girmek için bir menü görüntülenecektir. Bu veriler resmi Polygon Mainnet sitesinde yayınlanır.

Orada ağ adının, URL adresinin, zincirin tanımlayıcısının vb. verilerini bulacaksınız. Başka bir rotadan gelen bilgileri değil, resmi sitede görünenleri girmeniz gerektiğini unutmamanız önemlidir, çünkü ekrandaki uyarıdan da anlaşılacağı gibi, içerik veya fonları yeniden yönlendirmek amacıyla hatalı bilgiler olabilir. Bu işlemin sonunda ekranda belirtildiği gibi onay aşamasına geçebilirsiniz ve bu, NFT'yi satışa çıkarma sürecinin son adımıdır.

Popüler NFT'ler Hangileri

Popüler NFT’ler

NFT'ler fiziksel ve dijital nesneleri temsil edebilir. Örneğin, NBA, basketbol tarihindeki en büyük oyunların kliplerini token haline getiriyor ve onları bir servet karşılığında satıyor.

Cryptopunk'lar, 24 x 24 bit avatarların tokenize edilmiş görüntüleridir. Her biri benzersiz şekilde tanımlanabilen ve ortalama 15.000 ABD doları satış fiyatı olan bu tür 10.000 kripto para birimi vardır. 9 uzaylı, 24 maymun, 88 zombi, 3.840 kadın ve 6.039 erkek var ve bunların her biri, aynı zamanda nadirlik açısından da değişen benzersiz bir dizi özellik ile rastgele oluşturulmuş. 

Bir diğer popüler koleksiyon, yakın zamanda CryptoPunks ve Meebits'i satın alan Yuga Labs tarafından yapılan Bored Ape Yacht Club. Bu koleksiyon Post Malone, Snoop Dog, Madonna, Steph Curry, Eminem ve daha onlarca ünlüye ait.

Etiketler
NFT Nedir?
NFT oluşturma adımları
NFT nasıl oluşturulur?
NFT Oluşturma Nedir?
Başarılı Bir NFT’nin Özellikleri
NFT’ye Para Yatırmak Nedir?
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın