Blockchain, Yapay Zeka, Metaverse, Web Yazılım, Siber Güvenlik, Mobil Uygulama ve Seo Hizmetleri - Şanlıurfa Yazılım
Vi̇sual Programmi̇ng Nedi̇r?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
13 Eylül 2022, Salı | Okunma Sayısı: 1377
Visual Programming Nedir?
Görsel programlama olarak da bilinen Visual Programming, yazılım alanında son derece önemlidir. Simgeler, düğmeler ve semboller gibi grafik bileşenleri kodlama biçiminde kullanan bir dil türüdür.
Visual Programming Nedir?

Bu programlama dili, bilgisayar tarafından oluşturulan kodlama konseptinin görsel olarak gösterilmesini sağlar. Bu tür bir programlama dili, teknik bilgisi olmayan kullanıcıların grafikleri ve süreçleri çoğu yeni başlayanın anlayabileceği şekilde açıklamalarına yardımcı olur. Görsel programlama dili ayrıca kullanıcıların basitçe bir sürükle ve bırak arayüzü kullanmasına izin verir ve düşük kodlu platformlarda daha verimli çalışır.

İnternet herkesin kullandığı ve birçoğunun şekillendirmek istediği bir şey. Günlük yaşam, programlanmış uygulamalar ve bunlara karşılık gelen uç cihazlarla çözülebilecek birçok sorunu beraberinde getirir. Ancak, bunları geliştirmek genellikle kolay değildir. İşlevsel bir program, çok sayıda modülden, yani değişkenlerden, sabitlerden, döngü süreçlerinden, koşullardan, formlardan, eylemlerden veya düzenli ifadelerden oluşan kapsamlı bir kelime dağarcığına sahip bir programlama dilidir. Ek olarak, bağlantılar ve yerleştirmeler sıklıkla kullanılır.

Metinsel programlama dilleriyle çalışmak, kapsamlı bilgi, yüksek derecede soyutlama ve sürekli konsantrasyon gerektirir. Metinsel bir programlama dili öğrenmek, yabancı dil öğrenmeye benzerdir. Bu zorluklara yardımcı olmak için, 1960'lardan beri programcıların zahmetli bir şekilde metin bloklarını bir araya getirmediği, bunun yerine grafik öğeleri kullandığı görsel programlama ortamları geliştirilmiştir. Bunlar da Visual Programming olarak bilinmektedir.

Visual Programming Ne Demektir?

Visual Programming nedir? Görsel programlama, sezgisel olarak eklenebilen veya bağlanabilen farklı renklere ve geometrik şekillere sahip grafik blokları kullanır. Yazılım geliştirmede görsel bir programlama dili kullanmanın avantajları vardır. Görsel bir programlama aracı olarak modern yazılım geliştirme, kodlama uzmanı olmayan kullanıcılar için kolay bir çözümdür. Görüntülerin ve blokların basit görsel düzenlemesi, ortalama bir kullanıcının anlamasını, tasarlamasını ve açıklamasını kolaylaştırır. Böylece, insanlar çözülemeyen kod satırlarını görmek yerine, bu görsel programlama dili ile karmaşık kavramları anlayabilir ve mantıklı bir şekilde açıklayabilir. Göreceli basitliği nedeniyle Visual Programming, kullanıcılara kodlama ve programlamayı tanıtmanın mükemmel bir yoludur.

Ancak, dilin sadeliğine rağmen, grafik açısından zengin olduğu için hantal olabilir. Bu programlama dilinin boyutu daha büyüktür ve bu nedenle bilgisayarda daha fazla yer kaplar ve sürücüde gereken bellek miktarı nedeniyle yavaşlamalara neden olabilir. VPL'ler, kullandıkları etkileyici özellikler yelpazesinde çok sınırlıdır. Bu, daha karmaşık işlemlerin yürütülmesini zorlaştırır, bu nedenle bu tür bir dil, programlama dünyasının teknolojik devleri tarafından nadiren kullanılır.

Görsel programlamada, programlama dilinin öğeleri grafiksel olarak tasarlanmış bloklar şeklinde mevcuttur. Bu yüzden grafiksel programlama olarak da adlandırılır. Modüllerin görünümü ve etiketlenmesi, program akışında hangi görevi çözebileceklerini belirlemenizi sağlar. Piktogramlar kullanıcıyı yönlendirmeye yarar. Bu nedenle, çok karmaşık yapılara ve yüksek derecede soyutlamaya ihtiyaç duyulmaz.

Programlama paradigması olarak da adlandırılan bu temel programlama stili, diğerlerinin yanı sıra aşağıdaki özellikleri sunar:

  • Görsel: Öğeler, onları entegre etmek için program akışına sürüklenir ve bırakılır.
  • Olay odaklı: Programın her adımı, önceden tanımlanmış bir olay meydana geldiğinde başlar.
  • Zorunlu: Program bir dizi komuttan oluşur.
  • Nesneye yönelik: Kendilerine atanmış, tanımlanmış görevleri olan bireysel nesneler vardır.

Programcılar genellikle kullandıkları görsel programlama diline bağlı olarak hazır programlama öğeleri kullanırlar. Bunlar, metinleri ve görüntüleri kaydedebilir, mantıksal olarak düzenleyebilir ve görünümlerini veya ifadelerini değiştirebilir. Kontrol öğeleri, belirli koşullara bağlı olan eylemler eklemenize izin verir. Operatörler, bağlamalar ve matematiksel hesaplamalar yapmanızı sağlar. Değişkenler veya bağlantılar girilebilir, silinebilir ya da değiştirilebilir. Programlama öğeleri, bir yapbozun parçaları gibi birbirine uyacak şekilde tasarlanmıştır. Öğeler mantıksal olarak uymuyorsa, düzenleyici bunu algılar ve daha sessiz tonlarda vurgulama gibi renklerle ve bazen de akustik sinyallerle belirtir. Programlama öğeleri, genellikle, kullanıcıyı seçerken rehberlik eden renk gruplarında gruplandırılır.

Visual Programming Farkı Nedir?

Visual Programming farkı nedir? Temel fark, görsel programcıların komut sözdiziminin karmaşıklığıyla uğraşmak zorunda kalmamasıdır. Normal programlamada, programlama dilinin kurallarından istenen sonucu elde etmek için yüksek derecede bir soyutlama gereklidir. Birçok programlama editörünün, komutların tamamlanması ve prosedürlerin kendi kendine kapanması için bir Otomatik Tamamlama işlevi olmasına rağmen, programcılar hata yapmaya eğilimlidir: bir karakteri kaçırırsanız, tüm görev başarısız olur. 

Visual Programming Özellikleri Nelerdir?

Visual Programming özellikleri nedir? Normal programlama dilleri metne dayalıdır, görsel programlama platformları ise grafiklere dayalıdır ve simgeler, semboller ve mantık bloklarından oluşur. Görsel programlama platformunun grafik bileşenleri, metin tabanlı programlama dillerinden farklı olarak düzenlerinde bir akış şemasına benzer. Bu düzenleme nedeniyle, Scratch gibi görsel programlama platformları, Java veya Kotlin gibi orijinal programlama dili karşılıklarından daha okunabilirdir.

Görsel programlama araçları, grafik tabanlı oldukları için daha hacimli ve daha ağırdır, normal programlama dilleri ise çoğunlukla metin tabanlı oldukları için daha temiz, daha akıcı işlevselliğe sahiptir. Sonuç olarak, normal programlar bir bilgisayarda bu düşük kodlu veya kodsuz programlardan daha az bellek kaplar.

Platform, ilk kodu oluşturduktan sonra bir sonraki aşamaya geçen yapay zekaya sahip olduğundan, yapay zekâ yazılan her şeyi optimize eder ve sonuç minimum uygulamadır. Örnek olarak, bir kaydedici, bir telemetri sistemi ve herhangi bir uygulamada ihtiyaç duyulan tüm temel şeylerle birlikte gerekli tüm yerleşik modülleri içeren modül üzerine kurulu standart uygulamayı ele alalım.

Bu tarz bir uygulamayı çalıştırırken, muazzam bir sonuç olarak kabul edilen on megabayttan daha az RAM tüketilmesi söz konusu olmaktadır. Sonuç olarak, programdaki boyutlarla ilgili sorunlar olduğunu söyleyebiliriz, ancak bunların tümü seçtiğiniz belirli platforma bağlıdır. 

Scratch gibi bir görsel programlama aracının basit ve kolay, düşük kodlu arayüzü, acemi, teknik olmayan bir kullanıcının anlamasını normal bir programlama diline göre daha kolay hale getirir. Görsel programlama yazılımı, jargon kullanmadan kodlamanın temellerini öğrenmek ve uygulamak isteyen yeni başlayanlar için harika bir grafiksel araçtır.

Bu geliştirme yöntemi sadece yeni başlayanlar için değil, aynı zamanda sınırlı bütçeli şirketler ve geliştirmeden tasarruf etmek isteyenler için de faydalı olacaktır. Bu günlerde geliştirici maaşlarının yüksek olduğu bir sır değil ve VPL yöntemi bu sorunu çözmeye yardımcı olabilir.

Görsel programlama sistemi, seçenekler açısından daha esnektir ve hızlı ve kolay bir şekilde geliştirilip tamamlandığı için normal programlama dillerinden daha hızlı geliştirme süresi sağlar. Düşük kodlu programlama grafik bileşenleri, bir fare tıklamasıyla kolayca hareket ettirilir ve bu nedenle, mantıksal bir sıra oluşturmak için uygun şekilde yeniden boyutlandırılabilir veya yeniden düzenlenebilir.

Visual Programming Dezavantajları Nelerdir?

Visual Programming dezavantajları da bulunmaktadır. Görsel programlama yazılımı, daha büyük ölçekli ve daha karmaşık yazılım projeleri için özellikleriyle sınırlıdır. İlkel grafik bileşenleri ve platformları, geliştirme sürecinde daha büyük sistemlere ölçeklendirmeyi zorlaştırır. Bu daha büyük yazılım sistemleri, daha karmaşık işlevleri için metin tabanlı bir programın gelişmiş işlevselliğini gerektirebilir.

Grafik programlamanın bir kısmı özel uygulama alanlarına veya belirli sistemlere, donanımlara ya da uç cihazlara bağlıdır. Genel olarak, bireysel öğeler oluşturmak veya projedeki diğer katılımcılar için yorum eklemek mümkün değildir. Bu, karmaşıklığı azaltılmış programlarda bile bir genel bakış sağlamayı zorlaştırır. Ayrıca, görsel programlamada yapılan projeler yalnızca sınırlı ölçüde ölçeklenebilir, bu da büyük veya hızlı büyüyen projelere uyum sağlamayı zorlaştırır. Keşif amaçlı programlamanın avantajı, daha büyük projelerde yapılandırılmamış kod biçiminde hızla dezavantaja dönüşebilir. Çünkü bu programların bakımı ve genişletilmesi zordur.

Visual Programming Faydaları

Visual Programming Faydaları

Visual Programming faydaları neler? Görsel Programlama Dili yazılımı, iş kullanıcılarına düşük kodlu ve kodsuz bir grafik yazılım geliştirme çözümü sunar. Bu işletmeler, mobil uygulamalar oluşturarak ölçeklendirmek isteyebilir, ancak tüm bir yazılım geliştirici ekibini işe almak için yeterli sermayeye sahip olmayabilir. VPL ile düşük kodlu ve kodsuz bir yazılım aracı geliştirmek, basit ancak kompakt yazılım çözümleri gerektiren küçük ve orta ölçekli işletmeler için harika bir seçenektir.

Görsel programlama yazılımının basitliği ve geliştirme kolaylığı, uzman yazılım geliştiricilerine olan bağımlılığı azaltır. Bu düşük kodlu, kodsuz programlama dili platformu, çoğu kişinin basit bir sürükle ve bırak arayüzü nedeniyle öğrenmesini kolaylaştırır.

Visual Programming araçları, düşük kodlu veyahut kodsuz platformlarında hızlı uygulama geliştirmeye imkan tanır. Bu, talebe uyum sağlamak ve rekabette daha üst sıralarda bulunmak için hız ve esnekliğe gereksinim duyan işletmeler için faydalıdır.

Geliştiriciler kodsuz ve düşük kodlu uygulamalara başladıklarında, metin tabanlı bir programlama ortamına ilerlemeleri daha kolaydır. Bu basitlikten ötürü, Visual Programming araçları çoğunlukla genç öğrencilere yazılım geliştirme sektörünü tanıtmak için kullanılır.

Visual Programming Kullanım Alanları

Visual Programming kullanım alanları oldukça fazladır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün:

Eğitim

Öğrenme sürecine yardımcı olan ve rehberlik eden görsel programlama dili yazılımı, çeşitli alanlarda öğrencilerin simülasyonu, eğitimi ve öğrenimi için faydalıdır. Görsel programlama yazılımının basit grafik bileşenleri, öğrencilerin kavramları ve prosedürleri görselleştirmelerine ve anlamalarına yardımcı olur. Düşük kodlu görsel programlama dili platformu ve arayüzünün anlaşılması o kadar kolaydır ki, öğrenciler bu platformlardan kodlamanın temellerini öğrenebilmiş ve yeni uygulamalar oluşturabilmiştir. Kodsuz ve düşük kodlu programlama ortamı, teknik bilgisi olmayan kullanıcıların kariyerlerini değiştirmek istediklerinde BT pazarına daha hızlı ve daha kolay girmelerine yardımcı olur.

Uygulamaların Görsel Modellemesi

Uygulamaların Görsel Modellemesi

Modern yazılım geliştirmede görsel programlama dili, mantıksal kavramları ve akış şeması işlemlerini göstermek için kullanılan programlama yazılımıdır. Mesela, Visual Programming dilleri, yazılım tasarım prototiplerinin niteliklerini simüle etmek için görsel uygulama modellemede sık olarak tercih edilmektedir. Visual Programming birçok kuruluş tarafından kullanılan bir yazılım geliştirme sürecidir.

Organizasyon Aracı

Görsel programlama dilinin diğer gerçek dünyadaki uygulamaları veri yönetimi, iş süreçleri ve analitiktir. Görsel programlama dili, sezgisel arayüzünün kullanımı ve otomatik süreçlerin kolay temsili ile şirketlerin ölçeklenmesine yardımcı olur. İşletmenin veri açısından zengin değerli raporlar ve analizler toplamasını, oluşturmasını sağlarken yüksek teknoloji programcılarına olan ihtiyacın yerini alır. VPL yazılım arabiriminin sezgisel özellikleri, daha büyük platformları ve diğer iş birliği teknolojilerini keşfetmenize olanak tanır.

Pek çok tecrübeli programcı için basit görsel programlama araçları diğer birçok modern yazılım geliştirmenin merkezinde bulunur. Fakat bu durum, gerçek dünyadaki uygulamalarının hafife alınması gerektiğini doğrulamaz. Bu uygulamalar, basit grafik bileşenleri, öğrenme kolaylığı ve daha büyük teknoloji platformları ile arayüz oluşturma yeteneğini kapsamaktadır. 

Aynı zamanda uygun maliyetlidir ve günümüzde birçok şirketin zar zor karşılayabildiği büyük bir işgücü ihtiyacını en aza indirir. Ek olarak, yazılım platformu, yönetimin şirketlerinin teknolojik gelişimine daha pratik bir yaklaşım getirmesini sağlar.

Etiketler
Visual Programming nedir
Visual Programming hangi alanlarda kullanılır
Visual Programming faydaları
Visual Programming
Görsel programlama
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın