Blockchain, Yapay Zeka, Metaverse, Web Yazılım, Siber Güvenlik, Mobil Uygulama ve Seo Hizmetleri - Şanlıurfa Yazılım
Görsel Optimizasyonu Nedir?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
11 Haziran 2022, Cumartesi | Okunma Sayısı: 553
Görsel Optimizasyonu Nedir?
Google’ın web sitenizden nefret etmesini istemiyorsanız; yapacağınız en iyi çalışmalardan biri de şüphesiz ki görsel optimizasyonu. Web sitenizin performansını iyileştirmeye yardımcı olmak için örneğin resim boyutlarını küçültebilirsiniz.
Görsel Optimizasyonu Nedir?

Google’ın web sitenizden nefret etmesini istemiyorsanız; yapacağınız en iyi çalışmalardan biri de şüphesiz ki görsel optimizasyonu. Web sitenizin performansını iyileştirmeye yardımcı olmak için örneğin resim boyutlarını küçültebilirsiniz. Bu aşamada biçimlendirmeyle ilgili olan problemlerden biri de görsel kalitesinin düşmesidir. Bu da ziyaretçiler için hoş olmayan bir deneyim sunabilir.

Görüntü dosyasının boyutunu küçültmenize ve web sitenizde harika görünen görseller elde etmenize olanak tanıyan birçok teknik ve püf noktası var. Bu yüzden, Wordpress sitenizi optimize ederken, video içeriğinden sonra dikkat etmeniz gereken ilk yer görsellerdir. İşte görsel optimizasyonu hakkında bilmeniz gerekenler…

Görsel Optimizasyonu Ne Anlama Geliyor?

Büyük boyutlu resimler web sitenizi yavaşlatır. Bu durum daha düşük bir kullanıcı deneyimi yaratır. Görüntü optimizasyonu veya resim optimizasyonu, bir eklenti ya da komut dosyası tercih ederek dosya boyutunu küçültme işlemidir. Görsel sıkıştırma veya görsel küçültme olarak da bilinir. Bu işlem sonunda sayfa yükleme süreniz hızlanmış olur.

Görsel Optimizasyonunun Avantajları Nelerdir?

Görsel boyutu küçültme birçok açıdan önem arz eder. Görüntüleri site performansı için sıkıştırmanın sayısız faydaları vardır. Yapılan bir çalışmaya göre görseller toplam web sayfası ağırlığının yüzde 21’ini oluşturuyor. Bu nedenle Wordpress sitenizi optimize etmek söz konusu olduğunda, işe görsellerden başlayabilirsiniz. Ayrıca görsel optimizasyonu uygulamak son derece basittir. Fakat birçok web sayfası sahibi tarafından göz ardı edilir. Genel olarak görsel optimizasyon yapmanın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Sayfa yükleme hızını artıracaktır. Sayfanızın yüklenmesi çok uzun sürerse ziyaretçileriniz beklemekten sıkılıp başka bir sayfaya geçebilir.
  • Görsel optimizasyonu, harika bir Wordpress SEO eklentisi ile birlikte SEO’nuzu geliştirir. Siteniz arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer alır. Büyük dosyalar sitenizi yavaşlatır ve arama motorları yavaş siteleri sevmezler. Google’ın, Google Görsel Arama için görsellerinizi daha hızlı tarayıp dizine eklemesi de olasıdır. Trafiğinizin yüzde kaçının görsel aramadan geldiğini öğrenmek için Google Analytics Wordpress eklentisi kullanabilirsiniz.
  • Görsel optimizasyon uygulamaları ile yedekleme oluşturmak çok daha hızlı olacaktır.
  • Daha küçük görüntü dosyası boyutları daha az bant genişliği kullanır. Ağlar ve tarayıcılar açısından da bu durum oldukça önemlidir.
  • Resim optimizasyonu, sunucuda daha az depolama alanı gerektirir. Bu durum, optimize edilen küçük resimlerin sayısına bağlıdır.

Görüntüleri Optimize Etme

Resimlerinizi biçimlendirmenin temel amacı, daha küçük dosya boyutu ile kabul edilebilir kalite arasında bir denge bulmaktır. Bu işlemi gerçekleştirmenin birden fazla yolu vardır. En popüler yollardan biri onları Wordpress’e yüklemeden evvel basit şekilde sıkıştırmaktır. Genellikle bu Adobe Photoshop ya da Affinity Photo gibi bir araç kullanılarak yapılır.

Görsel optimizasyonu yaparken dikkat edilmesi gereken iki konu vardır. Bunlar dosya formatı ve kullanılan sıkıştırma türüdür. Doğru dosya formatı ve sıkıştırma çeşidini seçmek, görüntü boyutunu 5 kata kadar azaltabilir.

Görüntü Optimizasyonu ve Doğru Dosya Formatı

Görsellerinizi sıkıştırmaya başlamadan önce, en iyi dosya türünü seçtiğinizden emin olun. Kullanabileceğiniz birkaç dosya türü vardır. Bunlar:

  • PNG: Daha yüksek kaliteli görüntüler üretir. Fakat daha büyük bir dosya boyutu içerir.
  • JPEG: Kalite ve dosya boyutu arasında iyi bir denge sağlamak için kalite düzeyini ayarlayabilirsiniz.
  • GIF: Yalnızca 256 renk kullanır. Animasyonlu görüntüler için en iyi seçenektir. Sadece kayıpsız sıkıştırma kullanır.

Görsel Sıkıştırma Kalitesi ve Boyut

Bir görüntüyü çok fazla sıkıştırdığınızca çeşitli durumlar meydana gelir. En yüksek kaliteye dönüşen çok düşük bir sıkıştırma oranı elde edebilirsiniz ya da çok düşük görüntü kalitesi ile sonuçlanan çok yüksek bir sıkıştırma oranı kullanabilirsiniz.

Görsel Sıkıştırma Kalitesi ve Boyut

Kayıpsız ve Kayıplı Görsel Optimizasyon

Kullanabileceğiniz iki tür optimizasyon vardır. Bunlar kayıplı ve kayıpsız şeklindedir.

  • Kayıplı optimizasyon: Verilerin bir kısmını kaldıran bir filtredir. Görüntüyü bozar. Bu nedenle görüntü kalitesini ne kadar düşürdüğünüz konusunda dikkatli olmanız gerekir. Dosya boyutu büyük miktarda azaltılabilir. Görüntü kalitesi ayarlarını yapmak için çeşitli düzenleme araçlarından yararlanabilirsiniz.
  • Kayıpsız optimizasyon: Bu, verileri sıkıştıran bir filtredir. Kaliteyi düşürmez, ancak görüntülerin oluşturulmadan önce sıkıştırılmasını gerektirir. Bazı araçlar sayesinde masaüstünde ya da Wordpress panelinde kayıpsız sıkıştırma elde etmek mümkündür.

Her görüntü veya biçim için en iyisinin hangi yöntem olduğunu görmek adına sıkıştırma teknikleri ile denemeler gerçekleştirmek önemlidir.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın