Blockchain, Yapay Zeka, Metaverse, Web Yazılım, Siber Güvenlik, Mobil Uygulama ve Seo Hizmetleri - Şanlıurfa Yazılım
Artırılmış Gerçeklik Nedir?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
1 Mart 2022, Salı | Okunma Sayısı: 595
Artırılmış Gerçeklik Nedir?
Çevremizde algıladığımız bu teknoloji, fiziksel unsurların bilgisayar kaynaklı grafik, ses, video, GPS vb. verilerin birleşmesi sonucunda oluşur. Oluşturulan duyusal unsurların gerçek olarak sanal dünyaların birbirinden ayrılmadığı, tam tersi olup daha da bağlanan bir gerçekliktir.
Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Günümüzde en popüler konudur Artırılmış Gerçeklik. Mevcut olan konuyu zenginleştirilen bir deneyim türüdür. Çevremizde algıladığımız bu teknoloji, fiziksel unsurların bilgisayar kaynaklı grafik, ses, video, GPS vb. verilerin birleşmesi sonucunda oluşur. Oluşturulan duyusal unsurların gerçek olarak sanal dünyaların birbirinden ayrılmadığı, tam tersi olup daha da bağlanan bir gerçekliktir.

Diğer ifade ile AR, cihazların cisim tanıma özelliğini kullanıp sanal nesnelerin orijinal görüntülerin üzerine bindirilmesine denir.

Bu teknolojiden faydalanmak için; ortamda bulanan internetin erişimi ve artırılmış gerçekliği tanımlayan cihazlar (akıllı telefon, tablet veya akıllı gözlük) bulunması gereken cihazlardır.

Kullanılacak cihazda Augmented Reality uygulamasının cihazda yüklü olması gerekiyor. Bu şartlar gerçekleştirildikten sonra; AR için tasarlanan görseli cihazda bulanan uygulama ile tanımlanması gerekiyor. Bunun sonucu ile cihaz görseli algılayıp sabit bir mekânda yeni görüntüye karşılaştırır.

Artırılmış Gerçeklik ile Sanal Gerçeklik aynı değildir. Hayali bir dünyada gerçek varlıklarla bütünleşmiş sanal unsurlar gördüğünüzde bu artırılmış gerçekliktir. Sanal gerçeklik ise tüm deneyim ile bir simülasyon olarak sunulur. Artırılmış gerçeklikte kulaklık veya cihaz kamerası algılayıcıları ile bu büyünün gerçek zamanlı olarak canlandırması ile özel hazırlanmış bir uygulamayla ortaya gelir.

Artırılmış Gerçeklik ile Neler Yapılabilir?

Son yıllarda gündemde olan artırılmış gerçekliğin girmediği sektör kalmadı. Etkileyici uygulamalar geliştiren bu teknoloji, pek çok farklı sektörde şirketin yeni müşterilere ulaşması ve aslında var olan müşterinin de ürünlere yönlendirmesini sağlar. Artırılmış gerçeklik sosyal medyadaki görüntü filtrelerini oluşturmak için kullanılan bir teknolojidir. Bunun haricinde pek çok farklı alanda karşımıza çıkıyor. Fabrikalarda yeni çalışmaya başlayan işçiler bu uygulama ile daha iyi gelişmelerini sağlar. Artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanılan alanlar aşağıda verilmiştir.

. E-Ticaret

. Pazarlama

. Reklamcılık

. Sinema

. Turizm

. Tıp

. Emlak

. Sağlık

. İnşaat

. Dekorasyon

. Cihaz tamiri ve kurulumu

. Oyunlar

. Eğitim

. Lojistik

Bu teknoloji eğitimden inşaata, turizmden sağlığa kadar önemli avantajlar sunar. Artırılmış gerçeklik ile sergilenen diğer alanda eğitim sektörüdür. Gerçek ile sanal dünya arasındaki çizgiyi kaldıran artırılmış gerçek teknolojisi herkes için uygun bir teknolojidir. Her kullanıcıya hitap eden bu teknoloji kullanıcı kitlesi geniştir.

Bu alanda yapılan uygulamalar milyonlarca kişiye ulaşır. Kullanıcılar kendine ait ve ilgilendiği içeriği rahatça bulur ve kullanır. Dünyaca ünlü olan markalar artırılmış gerçeklik reklamları ile müşterilere farklı bir kanaldan ulaşım sağlıyor. Artırılmış gerçeklik kullanan markalar aşağıda verilmiştir.

  • Ikea
  • Converse
  • Gap
  • Selphore
  • Amazon
  • Nike

 

Artırılmış Gerçeklik Projeleri Nasıl Oluşturulur?

Yeni bir projeye başlamak için bilgisayarda yüklü olan Unity oyun motorunu açıyoruz. Sağ üst taraftaki 'New' seçeneğine tıklayıp yeni bir proje oluşturma sekmesine geliyoruz. Project name kısmına proje ismini, template kısmına projenin 2d ya da 3d olacağını, location kısmına ise bilgisayarda nerede bu projenin oluşturulacağını giriyoruz. Sonra 'Create Project' butonuna tıklıyoruz ve yeni bir proje oluşuyor.

 

Artırılmış Gerçeklik ile Yapılan Projeler ve Oyunlar Nelerdir?

Artırılmış gerçeklik ile birçok projeler ve oyunlar var elbette bu proje ve oyunlar aşağıda verilmiştir.

Projeler

Coca-Cola ile Artırılmış Gerçeklikli Futbol Deneyimi

Coca-Cola katılımcıların tanınmış futbolcu Xherdan Shaqiri'yle sanal yoldan yan yana gelip, futbol topu ile birçok farklı numaralar yapıp artırılmış gerçek deneyimi yarattı.

Artırılmış Gerçeklik ile Spor Ayakkabı

Vyking'in tasarladığı AR uygulaması, online olarak ayakkabıyı satın almadan önce, müşterinin beğendiği ayakkabıyı denemesini mümkünleştiriyor.

Adidas ile Artırılmış Gerçeklik Deneyimi

Adidas'ın yeni ayakkabısını tanıtmak için tasarlanan artırılmış gerçeklik özelliği, sadece kamerası olan bir cihaza ihtiyaç duyar.

Google'dan Havada Çizim Yapılabilen Artırılmış Gerçeklik Uygulaması

Artırılmış gerçeklik uygulaması 'Just a Line', videolara elle yapılan çizimleri eklemek için kullanılır.

Eşyaların Yeni Evde Nasıl Duracağını 3B Gösteren Uygulama

Sotbey's International Realty, boş evlere sanal yoldan 3B eşya yerleştirmeyi mümkünleştiren bir uygulamadır.

Ev Arkadaşlarının Artırılmış Gerçeklik ile IKEA Mobilya Yerleştirdiği Bir Yarışma Uygulaması

IKEA, ev arkadaşlarının mobilya zevklerinin aynı olup olmadığını öğrenmek için 'IKEA Place' bir yarışma uygulaması düzenledi.

Oyunlar

The Walking Dead: Our World ile Gerçek Hayatta Zombie Avı

"The Walking Dead: Our World" kendi çevrenizdeki zombieleri avlamanız için artırılmış gerçeklik oyunudur.

Street Fighter ll Karakterleri Artırılmış Gerçeklik Oyunu

90'ların favori oyunu Street Fighter ll, artırılmış gerçeklik ile meydana geldi.

Gerçek Bir Otomobil Yarışçısıyla Bilgisayar Oyuncusunun Yarış Oyunu

Honda'nın sanalla gerçeği birleştiren otomobil yarışı, iyi bir yarışçıyla bilgisayar oyunu alanında profesyonel bir yarışçıyı bir araya getiriyor.

Oreo'dan Sosyal Artırılmış Gerçeklik Oyunu

Oreo, kullanıcıların sanal Oreo avı ile yaptığı oyun uygulaması "The Great Oreo Cookie Quest"i geliştirdi.

Etiketler
artırılmış gerçeklik
artırılmış gerçeklik nedir
artırılmış gerçeklik projeleri
artırılmış gerçeklik nasıl oluşturulur
artırılmış gerçeklik uygulamaları
artırılmış gerçeklik oyunları
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın