Blockchain, Yapay Zeka, Metaverse, Web Yazılım, Siber Güvenlik, Mobil Uygulama ve Seo Hizmetleri - Şanlıurfa Yazılım
Python Nedi̇r Ve Kullanım Alanları
Buradasınız: Anasayfa / Blog
22 Şubat 2022, Salı | Okunma Sayısı: 745
Python Nedir ve Kullanım Alanları
Bugünlerde herkesin Python ile ilgili konuştuğunu fark ediyoruz. Bunun sebebi hızlı büyüyen ve en çok sevilen programlama dili olduğu içindir. Birçok yönü ile bilinen Python, çeşitli projelerde ve veri bilimi, makine öğrenimi, blok zinciri de dahil olmak üzere birçok sektörde kullanılıyor.
Python Nedir ve Kullanım Alanları

Python, modern yazılım büyütmek için en iyi ve popüler seçeneklerden biri olan yorumlanmış, genel amaç ile tanınan bir programlama dilidir.

İlk olarak, modüllerdir; yani bazı teknolojiler ve çözümlerle rahatlıkla entegre edilebilir. Ayrıca açık kaynaklıdır. Programı başlatmadan önce makine koduna çevrilir. Bu, diğer işletim sistemlerinde kullanımı daha da olan taşınabilir. Yani evrensel programlar yazmayı kolaylaştırır.

Python, Guido van Rossum tarafından geliştirildi. Stack Overflow'un 2020 anketine göre daha çok kullanılan dördüncü dildir. Geliştiricilerin %44, 1'i tarafından kullanılıyor. Teknik olmayan bir kişiye ilk bakışta çok korkutucu gelebilecek birçok terim vardır. Fakat Python'a atıfta bulunarak duyacağınız popüler cümlelerin çerçeveleri, kitaplıkları, nesneleri ve sınıfları ile ilgilidir.

 

Örnek:

İsim = "Siyah"

favori_dil = "Python"

Print(f"Merhaba, ben {isim}.

Öğrendiğim dil {favori_dil}.")

Çıktı: Merhaba, ben Siyah.

Öğrendiğim dil Python.

-----------------------------------------------------------------------

renk = "Beyaz"

if renk == "Beyaz":

     print("Bu benim sevdiğim renk")

Çıktı: Bu benim sevdiğim renk

-----------------------------------------------------------------------

× = 3

if x > 6:

    print(" Merhaba")

print("Güle Güle")

Çıktı: Güle Güle

-----------------------------------------------------------------------

Python Dilini Kullanan Büyük Şirketler

Günümüzde en başarılı teknoloji şirketlerinin çoğu, web siteleri için python'u seçiyor. Python kullanan 8 ünlü web siteleri bunlardır:

 

İnstagram

Dünyanın en büyük çevrimiçi görsel yani fotoğraf paylaşım uygulaması Instagramdır.

İnstagram şu anda sadece Python ile yazılmış olan dünyanın en büyük Django web ismi ile dağıtımına sahiptir.

 

Google

Google, %75'in üstünde pazarlık payı ile dünyada en yaygın kullanılan bir arama motorudur.

Uzun zamandır Google'ın Python'u teknoloji yığınlarında kullanmaya başladığından beri bütün sistemin daha güvenli olduğunu belirtti.

 

Spotify

Spotify, neredeyse hiç ara belleğe alma gecikmesi olmadan belirli bazı parçaları ya da albümleri yani şarkıları anında dinlemeye olanak tanır.

2008'de piyasaya sürülen bu uygulama o zamandan beri 75 milyondan fazla fiyatlı aboneye ulaştı.

Python ile oluşturulan bu uygulama, Spotify mühendisi Geoff van der Meer, Spotify'ın pythonu uygulamanın arka ucunu kodlamak için nasıl kullandığını şöyle açıklıyor:

Spotify'ın arka ucu, ZeroMQ üzerinden kendi mesajlaşma protokolüyle biribirleri ile bağlanan pek çok birbirine bağlı hizmetten oluşur. Bu hizmetler %80 Python'a yazıldı.

 

Netflix

Python ile yazılan bu uygulama, 40 ülkede 33 milyondan fazla üyesi ile Netflix orjinal dizileri de dahil ayda bir milyar saatten fazla dizi ve film izleyen televizyon ağıdır.

 

Uber

Yolculuk paylaşımı hizmeti Uber, günde 15 milyondan fazla yolculuğu tamamlar. Alt seviyelerde, Uber mühendisleri ilk başta olmak üzere Python, Node.js, Go ve Java'da yazarlar.

 

Dropbox

Dropbox, tüm fotoğraflara, videolara, bazı dosyalara ve belgelere yuva olan uygulamadır.

Drapbox'da daha önce Sunucu Mühendisliği Başkanı olan Rajiv Eraki'ye göre, tüm herşey için Python kullanıyorlardı.

Şu an Guido Van Rossum Drapbox'da çalışıyor.

 

Pinterest

Kullanıcıların en sevdikleri etkinliklerin ve hobilerilerinin fotoğraflarını paylaştıkları bir sosyal sitedir. Kurucu ortağı olan Paul Sciarra'ya göre, uygulama katmanında Python ile yoğun şekil değiştirilmiş Django kullanılıyor.

 

Reddit

Reddit 330 milyon aylık aktif kullanıcı olan bir uygulamadır.

Python ile kurulmuştur. PyCon'da Reddit'in kurucu ortakları, Steve Huffman ve Alexis Ohainan'dır.

 

Python ile Neler Yapılabilir?

Pyhton, ilerledikçe daha çok kullanılmaya başladı. Herhangi bi yazılımcıya sorun, size öğrenmesinin basit olduğunu ve genellikle iş için doğru bir araç olduğunu söyler.

 

Python ile yapacağınız harika şeyler bunlardır:

Web Geliştirme

Python, Nesne Yönelimliml bir iş olduğu için yeni başlayan tüm herkes Nesne Yönelimli programlama kavramını bu dil sayesinde daha çabuk kavrar.

Web geliştirme söz konusu olduğunda, Django ve Pyramid gibi çalışmak için birçok seçeneğiniz olduğu için güzel bir seçenek.

Flask ve Bottle gibi mikro çerçevelerinden de yararlanabilinir.

 

Bilimsel ve Sayısal Hesaplama

Veri anatiği temel olarak bilimsel ve sayısal hesaplama kapsamındadır. Bir şeyler inşa etmek istiyorsanız matematik, mühendislik ve bilim için SciPy'den yararlanabilirsiniz.

Bir çalışma oturumunu düzenlemek ve yeniden kodlamak gerekirse, güçlü bir etkileşimi kabuk olan IPython'u kullanabilirsiniz.

 

Gelişmiş İşlevsellik Sağlar

İşlev dekoratörleri, mevcut olan işlevlerin işlevselliğini büyütmenize izin verdiği için Pyhton'da fazlasıyla düzenlidir.

 

Makine Öğrenimi

Parmak izi tanımlamaları bulma, stokları tahmin etme ve spam bulup algılama vb. güzel şeylerin tümü ML ile elde edilir. Yazılımcılar, Scikit-learn, Tensorflow ve Theano gibi Pyhton modüllerinden faydalanıp bunu ayarlayabilir.

 

Tarayıcı Web Uygulama Otomasyonu

Python'u, tarayıcınızı sosyal hesaptan gönderileri yapacak şekilde otomatikleştirip çok güzel şeyler için de kullanabilirsiniz.

 

Robotik Kodlama

Python, bir Raspberry pi'yi bir robotun beyni olarak işlev görecek kodlamak için kullanılıyor.

Bunu yapıp robotun çevresine tepki vermesinin gerçekleştirmesini sağlayabilirsiniz.

Dil, veri bilimi çevresinde hızla gelişiyor. Python ekosistemi veri bilimi araçları ile dolu, bu yüzden şu an yapılmakta olan pek çok veri bilimi işi Python gibi açık kaynaklı araçlar ile yapılıyor.

 

Pyhton Nasıl Kurulur?

Windows/Mac OS

1.Adım: İnternet sitesine girme.

Kullandığınız (Chrome, Opera, Firefox) herhangi bir tarayıcıyı açalım ve arama çubuğuna, "Python Download" yazalım ve aratalım. Çıkan sonuçtan ilk siteye girelim.

 

2.Adım: Uygun versiyonu seçme.

Girdiğimiz sitenin alt taraflarına doğru indiğimizde, versiyonların dizildiğini görebilirsiniz. Bu makalede 3.8.5 sürümünü indiriyoruz.

 

3.Adım: Seçtiğimiz pyhton versiyonunu indirme.

Windows: Seçtiğiniz versiyonun sayfasında, altlara indiğimizde indirme linklerini görebiliyoruz. O tablodan "Windows x86-64 executable installer" yazan seçeneği seçip indirme işlemini başlatalım.

 

Mac OS: İndirme linklerinin tablosundan "macOS 64-bit installer" yazan seçeneği seçip indirelim.

 

4.Adım: İndirdiğimiz Pyhton setup'unu kurma.

Windows: Setup'u çalıştırıp karşımıza gelen pencereden "Add Python 3.8 to PATH" butonunu seçelim.

Butonu işaretledikten sonra, "Install Now" tuşuna basalım.

Mac OS: Setup'u çalıştırıp karşımıza gelen pencereden sırası ile tüm bölümlerde bulunan "Contine" butonuna basalım, son bölümde duran "Close" tuşuna tıkayarak kurulumu tamamlayalım.

 

Linux:

Terminalimizi açıp "sudo aptget install Python3" yazıp kurulumu başlatalım.

Kontrol:

°Windows/Mac OS: Terminalimizi açıp "Python --version" kodunu yazıp çalıştıralım.

°Linux: Terminalimizi açıp "Python 3.8.5" yazısı çıkıyor ise, Python bilgisayarınıza sorunsuz bir şekilde kurulmuştur demektir.

 

Python Nasıl Çalıştırılır?

Python programları, bir düz metin dosyasına yazılmış Python ifadeleridir. Notepad, emacs, gedit ile bir düz metin editörünü açıyoruz. Dosyayı ortalama.py ismi ile kaydediyoruz.

Komut terminalini açıyoruz, dosyayı kaydettiğiniz dizine geçiyoruz ve python ortalama.py yazıp Enter'a basıyoruz.

a =float( input ("Bir sayı girin: ")) satırında, input () fonksiyonu ekrana

Bir sayı girin:

Yazısı çıkar ve siz klaveyle herhangi birşey yazana kadar bekler. Sizden aldığı cevabı bir "dize", yazı olarak geri verir.

 

Python Düzenlemek İçin Hangi Uygulamalar Kullanılır?

1.THONNY

Yeni başlayanlar için geliştirilen bir IDE'dir. Yeni başlayanlar için büyük bir kolaylık sağlar.

 

2.ERIC PYTHON

Eric Python IDE her özelliği olan bir geliştirme ortamıdır. Python'da yazılmış çapraz platform desteği veren bir IDE'dir. Eric Python'un kaynak kodu rahatlıkla ve serbestçe kullanılır ve tüm herkes tarafından oluşturulabilir.

 

3.ATOM

Açık kaynaklı bir çapraz platform IDE'sidir. Web teknolojilerini kullanan bir masaüstü uygulamasıdır. GitHub tarafından oluşturulmuştur. Electron isimli bir programlama dili ile geliştirilmiştir.

 

4.WING

WingWare tarafından oluşturulmuş platformlar arası bir IDE'dir. Hızlı programlamaya izin vemek için tasarlanmıştır. Wing'in çeşitleri vardır ve bunlar üçe ayrılır:

°Wing Pro

°Wing Personel

°Wing 101

 

5.SUBLIME TEXT

80 USD'lik platformlar arası IDE'dir. C++ve Python'da geliştirilmiştir.

 

6.RODE

Açık kaynaklı çapraz platform IDE'sidir. Veri bilimi ile ilgili görevleri destekler.

 

7.PYDEV

Eclipse IDE için eklenti olarak geliştirilmiş, açık kaynaklı çapraz platform paketidir. PyDev, Eclipse'yi Python gelişimi için çevirmiştir.

 

8.SPYDER

Veri bilimi ve veri analizi yapmak için tasarlandı. Açık kaynaklı çapraz platform IDE'sidir. Python'da yazılmıştır ve güçlü bir bilimsel gelişme IDE'sidir.

 

9.PYCHARM

JetBranis tarafından geliştirilmiştir. İlk versiyonu şudur:

  • Topluluk versiyon
  • Profesyonel versiyon

Olağanüstü özellikleri nedeni ile en iyi IDE olarak kabul edilir.

 

10.IDLE

Varsayılan olarak Python ile beraber gelen çapraz platform destekli açık kaynaklı bir IDE'dir. Tamamen Python'da yazılmıştır.

IDLE adı, Python dilinin yaratıcısı Guido Van Rossum'un sevdiği Tv şovu Monty Python'un kurucu üyelerinden Eric Idle'ı onurlandırmak adına verilmiştir.

Etiketler
python nedir
python kullanım alanları nedir
python ile neler yapılabilir
python ile yapay zeka
python kullanan şirketler
Eric Idle
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın