Blockchain, Yapay Zeka, Metaverse, Web Yazılım, Siber Güvenlik, Mobil Uygulama ve Seo Hizmetleri - Şanlıurfa Yazılım
Blockchain Nedir?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
6 Şubat 2022, Pazar | Okunma Sayısı: 688
Blockchain Nedir?
Blockchain diğer anlamı ile blok zinciri bloklardan oluşan zincir yapıyı tanımlamaktadır. Blockchain, şifrelenmiş işlem takibini sağlayıp aynı zamanda dağınık yapıdaki bir veri tabanı sistemidir. Blockchain teknolojisi bireysel kullanıcılara dijital kimlik üzerinde kontrol imkânı sağlar.
Blockchain Nedir?

Blok zinciri, işlemlerin arka arkaya listelediği dijital bir kayıt defteri gibi çalışabilmektedir. Yani bu durum blok zincirini geleneksel veri tabanlarından ayrı tutmaktadır.

Blockchain'de verilerin tek bir noktada depolanmamasının nedeni güvenli olmayışındandır. Bu nedenle kayıtların dağıtık ve şifreli olması, sistemin güvenli olmasını sağlar.

Blockchain başlarda bitcoin ticareti için yaratılmış olmasına rağmen, blockhain'in potansiyeli kripto para birimlerinin çok ötesine ulaşıyor.

Blockchain teknolojisi sağlık, gıda, ekonomi, emlak, eğitim gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Dört farklı blockhain yapısı vardır;

  • Konsorsiyum Blockchain

(Consortium blockchains)

  • Yarı Özel Blockchain

(Semi-private blockchains)

  • Özel Blockchain

(Private Blockchains)

  • Açık Blockchain

(Public Blockchains)

 

Bitcoin Nasıl Ortaya Çıktı?

Bitcoin, 2008 senesinde Satoshi Nakamoto tarafından deneysel olarak başlatılıp, 2009 yılı başlarından itibaren bir ödeme biçimi olarak ortaya çıkarılmıştır.

Bitcoin olağanüstü bir şekilde artan fiyat ile gündeme oturmuştur.

Kod adı Satoshi Nakamoto tarafından Bitcoin, A peer _topeer Electronic Cash System yani,(Eşler arası bir elektronik nakit sistemi) isimli makale ile dünyaya duyuruldu. Bitcoin elle tutulup gözle görülür bir şey değildir. Çünkü bitcoin sadece sanal dünya için üretilmiştir.

Bitcoin şifreleme sistemleri ile koruma altına alınmış bir kripto paradır.

İnternetten Bitcoin alacağımız sitelerde veya Bitcoin ATM'lerinde yapacağımız alım işleminde elimizdeki Türk lirası, avro, dolar veya diğer para birimlerini Bitcoin'e çevirebilir, aynı zamanda sanal bir Bitcoin cüzdanına sahip oluruz. Bitcoin'leri çalınma tehlikesinden koruyabilmek için cüzdanınızdaki şifrenizi çok dikkatli oluşturmanız gerekebilir.

 

Veri Madenciliği Nedir?

Kurumlardaki büyük ölçekli olarak tanımlanan ve milyonlarca veriye sahip yazılım sistemlerinden, ihtiyacı karşılayacak değerli verilerin elde edilmesi işlemine Veri Madenciliği denir.

-Veri Madenciliğinde milyarca veri üzerinde çalışabiliriz.

-Veriler arasındaki ilişkileri ortaya kayabilir ileriye yönelik doğru tahminler mümkün olabilir.

Madenciliğin temel amacı, kurumlardaki karar destek mekanizmaları ile adlandırılan sistemler için değerli olan veriyi belirli yöntemler ile ve işlem süreçleri sonrası ortaya çıkarmaktır.

Piyasadaki hemen her alanda çeşitli şekillerde Veri Madenciliği yapılmaktadır.

Veri Madenciliği yapılan yerlerden bazıları şunlardır;

  • Perakendecilik
  • Bankacılık
  • Sigortacılık
  • Elektronik ortamlar
  • Üretim
  • Enerji
  • Kamu

 

Örneğin pazarlama alanında kullanılan Veri Madenciliği sistemi, müşterilerin satın alma alışkanlıklarını tespit eder ve bunlara yönelik stratejileri izler.

Veri Madenciliği İlerleme Sistemi;

  • Veri yığınını elde etme ve güvenliğini sağlama
  • Veri Temizleme

(Smoothing)

  • Veri Bütünleştirme (Damy-Optimization)
  • Veri İndirgeme
  • Veri Dönüştürme

(Normalization)

  • İlgili Veri Madenciliği Algoritmaları Uygulama

(Kümeleme, Sınıflandırma, Karar Destek Ağaçları)

  • Sonuçları ilgili yazılım dillerinde test ve eğitim aşamasına sokma

(R, Python , Java - Makine öğrenmesine giriş)

  • Sonuçların değerlendirilmesi ve sunulması

 

Veri Madenciliği için en uygun olan R ve Python dilleridir. Bazı test aşamaları ve deneme işlemleri yapmak için Java dilini kullanılabilir.

Veri Madenciliği yapabilmek için ileri seviyede matematik, istatistik, lineer cebir, optimizasyon bilgisi, yöneylem modelleme teknikleri ve gelişmiş yazılım becerisine sahip olmak gerekir.

 

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılıyor?

Bitcoin madenciliği, Bitcoin piyasası içinde yapılan finansal işlemleri onaylamak, transferleri sağlamak ve yeni Bitcoin'ler üretmek içindir. Her yeni Bitcoin üretildiğinde oluşan blokların zorluk seviyeleri de artar.

- Bitcoin madenciliği en hızlı blok üreten ve işlemleri onaylayan kullanıcıya ödül verir.

- Madencilik(mining) için çok güçlü işlemcilere sahip bilgisayarlar gerekir.

Madencilik süreci, son işlemleri blok halinde derlemek ve hesaplamada zor bir bulmacayı çözmeye çalışmak ile ilgilidir. Bulmacayı çözen ilk katılımcı, bir sonraki bloğu blok zincirine yerleştirip ödülleri topluyor. Ödüller madenciliği teşvik ediyor ve hem işlem ücretlerini (Bitcoin şeklinde madene ödenen) hem de yeni çıkan Bitcoin'i içeriyor.

 

-Piyasada bulunabilecek en fazla Bitcoin sayısı 21 milyondur.

Tüm Bitcoin alım-satım, transfer işlemleri   Bitcoin'in bağlı olduğu Blockchain kayıtlarına işlenir ve üyelerden yapılan her işlemin onaylanması istenir. Yapılan Bitcoin işlemleri üyeler tarafından onaylandığında ilgili tutar cüzdanınızdan düşülür ve karşı tarafa eklenilir. Bitcoin'ler bir dijital cüzdan aracılığı ile tutulur ve saklanılır. Cüzdanın adresine herkes ulaşabilir ve bakiyeyi görüntüleyebilir. Ancak sizin kim olduğunuzu bilemezler.

Madencilik (Mining) sayesinde bu transfer işlemleri Blok zincirlerine eklenir ve işlenir, bu zamana kadar yapılan ve gelecekte yapılacak olan tüm Bitcoin işlemleri Blockchain kayıtları üzerinden herkesçe görüntülenebilir.

Madenci ise bu işlem sonucundan bloğu tamamladığı için ödül olarak belirli bir miktarda ödül BTC alır.

Bitcoin madenciliği merkezi olmayan bir yapı üzerinde ilerler (decentralized).

İnternet bağlantısı olan herkes uygun donanıma katılabilir. Bitcoin ağının güvenliği, bu merkezi olmayan decentralized yapıya bağlıdır, çünkü Bitcoin ağı, karar üzerine 'fikir birliğine' dayalı kararlar verir. Böylece sistem tamamen kullanıcılara yönelip oy birliği ile ilerler.

Bitcoin madenciliği yapılabilmesi için öncelikli olarak bir internet bağlantısına ve uygun donanıma/sisteme ihtiyaç duyulması gerekir. Bitcoin madenciliği üretilen blokların şifrelenmiş versiyonlarını oluşturmak ve bunu onaylamak üzerine çalışır. Bloklar içerisinde Bitcoin sistemi içerisinde yapılan finansal işlemler yer alır.

 

Bitcoin madenciliği yapabilmek için çeşitli yollar vardır;

 

  • Donanım ile Bitcoin(BTC) Madenciliği yapmak
  • Cloud Mining ile Bitcoin(BTC) Madenciliği yapmak
  • Bilgisayar ile Bitcoin (BTC) Madenciliği yapmak

 

Donanım ile Bitcoin (BTC) Madenciliği Yapmak;

Donanım ile Bitcoin madenciliği şu anda kâr getiren ve Bitcoin üretimini sürdüren en önemlisidir.2010-2013 yılları arasında bilgisayar ile üretim altın çağını yaşarken artık ASIC cihazlar ile üretim yapabiliyor.

ASIC cihazlar uygulamaya özgü tümleşik devrelerdir. Kullanılmak istedikleri alan için üretilirler. Böylece ASIC cihazlar sadece Bitcoin madenciliği için üretilmiş ve Bitcoin madenciliği ile kullanılmaktadır.

 

Cloud Mining ile Bitcoin (BTC) Madenciliği Yapmak;

Cloud yani bulut tabanlı, birden fazla cihazın bulunduğu web servislerine kaydolarak, online cihaz gücü kiralayabilir ve bu sayede üretime başlayabilirsiniz. Bunun için Dualmine, Genesis-mining, S4mining(Türk girişimi) platformları kullanarak Bitcoin üretebilirsiniz.

 

Bilgisayar ile Bitcoin (BTC) Madenciliği Yapmak;

Bilgisayar ile BTC madenciliği yapamayız. En azından normal bir bilgisayar ile yapılmamaktadır. Güçlü donanım alt yapısı ile BTC madenciliği yapmak elbette mümkündür.

 

Kripto Para Nasıl Üretilir?

2009'da Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulan Bitcoin, ilk merkeziyetsiz kripto paradır. O zamandan beri birçok farklı kripto para ortaya çıkmıştır.

Kripto paranın üretim işlemi ise kullanıcıların kazım yapması yoluyla olur.

Kripto para madenciliği olarak da bilinen bu işlem birden fazla kullanıcının birim üretmesi ile olur. Üretilen kripto para çeşitlerinin birçoğunda üst sınır bulunur ve üretimde üst sınıra yaklaştıkça işlemler zorlaşarak üretim yavaşlar.

Dijital para olarak kullanıcıların hayatında yer edinen kripto para, gerçek para birimleri ile alım-satım platformlarından satın alınır.

Başka bir kullanıcı cüzdanında bulunan kripto parayı devredebilir veya satabilir ve kullanıcılar bu yolla da kripto para satın alabilir.

Güçlü işletim sistemine sahip olan kullanıcılar ise matematiksel işlemler çözerek ve kazım yaparak kripto para sahibi olabilir.

Etiketler
blockchain nedir
btc nedir
bitcoin nasıl oluşturulur
veri madenciliği nedir
Bitcoin Nasıl Ortaya Çıktı
Bitcoin madenciliği
Kripto Para Nasıl Üretilir
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın