Blockchain, Yapay Zeka, Metaverse, Web Yazılım, Siber Güvenlik, Mobil Uygulama ve Seo Hizmetleri - Şanlıurfa Yazılım
Metaverse Nedi̇r?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
4 Şubat 2022, Cuma | Okunma Sayısı: 1389
Metaverse Nedir?
"Meta-evren"in kısaltılması metaverse, gerçek ve sanalın bilim kurgu vizyonunda birleştirdiği ve farklı cihazlar arasında hareket etmesine, sanal bir ortamda iletişim kurmasına izin verilen dijital dünyadır.
Metaverse Nedir?

Metaverse kavramını anlamamız için öncelikle kelimenin kendisine bakmalıyız. "meta" Yunancada "sonra, öte" anlamına gelir. Meta kelimesi İngilizcedeki "universe" kelimesinin birleştirilmesi ile bilinen Metaverse "evren ötesi" anlamına gelir. Metaverse, tüm dijital dünyaların birleştirilmesiyle oluşturulan kolektif bir sanal paylaşım alanında, yani içinde tüm dijital dünyaların bulunduğu kurgusal evrene verilen isimdir.

Metaverse kavramı özellikle sosyal medya platformu Facebook'un, şirket ismini "Meta" olarak değiştirmesiyle gündemde kaldı.

Bu internet deneyi ile bir üst noktaya taşıma amacını taşıyan teknoloji, Meta'nın (Facebook) kurucusu Mark Zuckerberg ile "fizikselleştirilmiş internet" olarak tanımlanmıştır.

Metaverse, ilk bakışta Sanal Gerçeklik (Virtual Reality VR) teknolojisinin geliştirilmiş bir versiyonu olarak görülebilir ama birçok kişi metaverse teknolojisinin internetin geleceği olduğunu düşünüyor.

 

Metaverse Projeleri Nasıl Gerçekleştirilir?

Vizyoner girişimciler halihazırda birçok Metaverse projesi geliştirdi ve bu projeler büyük ilgi görüyor. Bu blog yazımızda, internetin geleceğinin nasıl görüneceğine dair fragman niteliğindedir.

 

Decentraland Mana: Decentraland, 90,601 parselden oluşan merkezi olmayan bir 3B sanal gerçeklik platformu. Bu sanal araziler, Ethereum blok zincirine dayanmış kripto para birimi Decentraland Mana kullanılarak satın alınan NFT'ler.

Mana, bireysel kullanıcılar için satışa sunulmasının ardından artık parsel satın almak için kullanılamıyor. Parsel sahipleri kendi arazileri içerisinde çalışmalar sürdürebilirken, Decentraland Mana 3,90 dolardan işlem görünüyordu.

 

Axie Infinity: Axie Infinity, Ethereum tabanlı kripto para birimleri Axie Infinity Shards ve Smooth Love Potion kullanan NFT tabanlı bir çevrimiçi video oyunudur. Axie Infinity, oyuncuların 'Axies' olarak bilinen ve NFT'ler sayısallaştırılmış yaratıkları toplanmasına, beslemesine, yükseltmesine, savaştırmasına olanak tanır. Yeni oyuncuların oynamaya başlaması için en az üç Axie Infinity satın alması gerekiyor. Bu yazının yazıldığı esnada, 1 Axie Infinity 108 dolardan işlem görüyordu.

 

Sand: Oyunculara kendi dünyalarını yaratma ve ister yalnız ister diğer oyuncularla beraber deneyimleme şansı veren Metaverse projesi olan The Sandbox, içerik geliştiriciler blok zincirindeki varlıklar ve oyun deneyiminden para kazanabilecekleri bir platform olarak dikkat çeker. Platformun SAND kısaltmasıyla listelenen kripto para birimi, bu yazının yazıldığı esnada, 5,45 dolardan işlem görüyordu.

 

Star Atlas: Star Atlas, Solana blok zinciri üzerine inşa edilmiş uzay temalı strateji oyunudur. 2620 yılında geçen devasa bir çoklu oyunculu Metaverse olarak tanımlanan Star Atlas, oyunculara uzay keşfi, bölgesel fetih ve siyasi hakimiyet içeren bir oyun deneyimi sunuyor. Oyuncular Metaverse içinde NFT'ler alıp satabiliyor. Evrenin kripto para birimi ATLAS, bu yazının yazıldığı esnada, 0,13 dolar değerindeydi.

 

Radio Caca - RACA: Radio Caca, yeni bir sanal dünya tasarlama vizyonunu paylaşan dünyanın dört bir yanından internet kullanıcıları tarafından işletilen merkezi olmayan bir organizasyondur. Ethereum, Solana, OKExChain ve Binance Smart Chain tabanlı RACA isimli kripto para birimi, bu yazının yazıldığı esnada, 0,005 dolardan işlem görüyordu.

 

Enjin(ENJ): Enjin, geliştiricilerle Ethereum blok zincirinde sanal ürünler oluşturma ve yönetme yeteneği veren yazılımdır. Bu platformun amacı, sanaldaki varlıkları yönetmek için blok zinciri teknolojisini kullanarak sanal oyunun ürünlerinin ve NFT'ler gibi koleksiyon öğelerinin transferini bayağı zorlaştıran yüksek fiyatları ve dolandırıcılığı azaltmak. Platformun ENJ ismiyle işlem görülen kripto para birimi, bu yazının yazıldığı esnada, 2,88 dolar değerindedir.

 

Metaverse Coinleri Hangileridir?

İçerik üretici Metaverse coin projeleri, kullanıcıların oyun oynarken para kazanabileceği platformlar inşa ediyor. Metaverse coinleri, tıpkı Bitcoin ve diğer alcoinlerde olduğu gibi kripto para borsaları üzerinden satın alınabiliyor. Binance başta olmak üzere birçok global borsadan Metaverse coin alabilirsiniz.

Şu an popüler olan metaverse coinleri:

Axie Infinity(AXS)

The Sandbox(SAND)

Decentraland(MANA)

Enjin Coin(ENJ)

Defi kigdoms(jewel)

Mobox(MBOX)

My Neighbor Alice (ALICE)

 

SANAL GERÇEKLİK NE DEMEK?

Sanal Gerçeklik: Teknolojik imkanların yarattığı yeni ayrıcalıklarla birlikte deneyim olgusu da farklı biçimlere evirilmiştir.

Geliştirilen cihazlar; sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, simülasyon evrenleri gibi tasarıları ulaşılabilir hale getirmiştir.

Görüntüleri iki boyutlu ekranlardan algılamak yerine üç boyutlu gerçeklikte deneyimlemeye yarayan bir teknolojidir. Kurgulanan ortam aracılığıyla sanal dünyayla kurulan etkileşimin sınırları genişletebilmektedir. İngilizce'de Virtual Reality (VR) olarak tanımlanan sanal gerçeklik teknolojisi; insanoğlunun yıllardır hayal edip kurguladığı ve üzerine filmler ürettiği bir modeldir.

Sanal terimi, etimolojik olarak fiziksel ve mevcut olmayan, yazılım ile görünür kılınan anlamına gelir. Bu görünür kılma ve gerçeklik deneyimi sunma, titizlikle çalışılması gereken bir konudur.

Bu standart sanal gerçeklik teknolojisi, çeşitli başlık ve projeksiyonlarla çalışır. Farklı duyulara hitap edilen sistemler için geliştirilmiş ekipmanlar ise birer parça olarak düşünülebilir ya da gerçek cihaza entegre edilebilir. Bu anlamda, geliştirilen bir VR teknolojisi görüş, dokunuş, duyma ve hatta koku alışı duyularına hitap eder.

Sanal gerçeklik eğitim, eğlence, sağlık, spor gibi pek çok farklı alanda kullanılabilir bir platformdur. Eğlence sektöründe yıllarca uygulanan ve büyük bir kullanım alanı bulunan VR gözlükler, çeşitli ve yardımcı cihazlarla zenginleştirilir.

 

Sanal gerçeklik gözlüğü nasıl çalışır?

İnsan zihni, dış dünyayı algılarken temel duyu organlarından çok daha fazlasına ihtiyaç duyulur. Işık, hareket, doku gibi verilerin yanı sıra denge gibi unsurlarda önemlidir.

Sanal gerçeklik sözlüğü, giyilebilir teknoloji olarak tanımlanır. Bu gözlük pek çok alanda ve eğlence sektöründe kullanılabilmektedir.

Uygulama için gerekli bileşenler şunlardır:

° Bilgisayar, konsol, akıllı telefon vb. cihazlar

° Ekranı koruyacak bir kulaklık seti

° Cihazın kontrol mekanizmasına hizmet eden ve kullanıcı hareketlerini takip edebilen bir ekipman

° Koku alma, dokunma gibi duyulara hitap eden sanal gerçeklik cihazları için gerekli donanımlar İngilizce ‘de Head Mounted Display öbeğinin kısaltması olan HMD, genel olarak sanal gerçeklik cihazını tanımlar.

 

Sanal gerçeklik uygulamaları:

° Araç parçalarını içeren sürüş simülasyonu

° Uçuş simülasyonu

° Müze, tarihi alan vb. ortam gezileri

° Google Earth gezintisi

° Tıp öğrencilerine yönelik cerrahi uygulama kurguları

° Sağlık sektöründe tedavi biçimine yönelik çalışmalar

° Konut, otel vb. ortam simülasyonları

° Online alışveriş ürünlerinde ilişkin incelemeler

° Savunma sanayisine yönelik kurgular.

WEB 3.0 Nedir?

WEB 3.0 kavramı, internetin Decentralized yani Merkeziyetiz ve peer to peer (eşten eşe) bir şekilde kullanılan, genellikle blok zincir destekli ve kişiselleştirilmiş halini ifade eder.

Şu anda kullandığımız internet sisteminde yani WEB 2.0 sisteminde bilgi, merkezi güçler tarafından kontrol ediliyor. Tüm bilgi onların kontrolünden geçerek bize ulaşıyor. Sosyal medya uygulamalarında bulundurduğumuz bilgilere Facebook, Instagram ve Twitter istediği şekilde ulaşabiliyoruz.

İnternetin makine öğrenimi ve yapay zekanın evrene geçişidir. Bu veriler insan tarafından değil makine tarafından üretilir ve değerlendirilir. Web coinleri arasında en büyük coinler şunlardır:

°Chainlik (LINK)

°Theta Network (THETA)

°Filecoin (FIL)

°The Graph (GRT)

°Helium (HNT)

°Bit Torrent(BTT)

°Stacks (STX)

°Arweave (AR)

°Siacoin (SC)

°Audius (AUDIO)

°Storj (STORJ)

°NuCypher (NU)

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın