Blockchain, Yapay Zeka, Metaverse, Web Yazılım, Siber Güvenlik, Mobil Uygulama ve Seo Hizmetleri - Şanlıurfa Yazılım
Si̇ber Güvenli̇k Danışmanı Ne Kadar Maaş Alır? Ne İş Yapar?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
19 Mart 2021, Cuma | Okunma Sayısı: 6836
Siber Güvenlik Danışmanı Ne Kadar Maaş Alır? Ne İş Yapar?
Siber güvenlik danışmanının görevi çalışmış olduğu veya hizmet vermiş olduğu kurum veya kuruluşların sisteminde bulunan elektronik bilgi sistemlerinin güvenlik zafiyetini tespit edip bu zafiyetleri düzeltmektir. Özel veya kamu kuruluşlarında çalışmak üzere birçok imkânı bulunmaktadır.
Siber Güvenlik Danışmanı Ne Kadar Maaş Alır? Ne İş Yapar?

Siber güvenlik danışmanının görevi çalışmış olduğu veya hizmet vermiş olduğu kurum veya kuruluşların sisteminde bulunan elektronik bilgi sistemlerinin güvenlik zafiyetini tespit edip bu zafiyetleri düzeltmektir. Özel veya kamu kuruluşlarında çalışmak üzere birçok imkânı bulunmaktadır. Günümüzde her geçen gün yazılımların artması ve bu alanlarda güvenlik açıklarının artmasında dolayı bilgisayar teknolojileri ve siber ağların korunması hakkında gerekli personele ihtiyaç artmaktadır. Bu yüzden de her geçen gün bu alanda nitelikli personel ihtiyacında açıklar ortaya çıkabilmektedir.

Siber güvenlik alanında kurum ve kuruluşlara hizmet veren kişilerin sadece bilişim teknoloji departmanı ile değil kurumun çalışanları, paydaşları, müşterileri, ürünlerin üretimi ve çözümü gibi birçok faktörün birlikte çalışması için birleştiren bir kavram olmaktadır. Bu kavramları da herhangi bir siber saldırı olmadan önce gerekli olan rutin işleyişe uygun şekilde önlem almasını sağlaması gerekmektedir. Bunun haricinde ise tedbirlerin alınması için düzeltici faaliyetler hakkında analiz yapması gerekmektedir. Herhangi bir kurumun sistemine karşı siber saldırı düzenlenmesi esnasında ise gerekli olan bütün aksiyonların yapması gerekmektedir. Daha sonrasında ise belgelendirme işlemleri ile işlerini bitirmesi gerekmektedir.

 

Siber Güvenlik Danışmanlarının Görevleri Nelerdir?

Siber güvenlik danışmanları işleri gereğince kurumların güvenliklerini en üst düzeyde yapması gerekmektedir. Güvenlik zafiyetini gerçekleştirirken yapmış olduğu işin görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Onlar ise şunlardan oluşur;

  • Çağın gelişen teknolojik gelişmelerinden haberdar olur ve buna karşı sistemde güvenlik önlemlerini alır.
  • Ortaya çıkan veya ortaya çıkabilecek güvenlik saldırılarına karşı alınacak yöntemleri araştırır ve buna uygun değerlendirmeler yaparak gerekli kişilere bilgilendirmeyi yapar.
  • Herhangi bir güvenlik zafiyeti ile karşılaşılmasında felaket durum kurtarma planı hazırlar.
  • Saldırıları veya izinsiz girişlerin etkinliklerini izler ve buna yönelik düzeltici ve önleyici faaliyetleri gerçekleştirerek gerekli yerlere bilgilendirme yapar.
  • Güvenlik ürünlerinin sunulmadan önce test denemelerini yapar ve değerlendirme işlemlerini gerçekleştirir.
  • Sisteme uygun bir güvenlik sistemi alır ve güvenlik sistemini ona göre tasarlayarak değerlendirme işlemlerinden geçirir.
  • Analitik araçların kullanımı hakkında detaylı bilgiye sahip olur ve böylelikle ortaya çıkacak tehditlerden ne gibi sorunlar ile karşı karşıya kalınacağını belirler.
  • Siber güvenlik durumunun ortaya çıkması durumunda güvenlik ihlallerini simüle etmek için gerekli olan yasalara uygun bir oranda saldırıya karşılık vermesi gerekmektedir.
  • Kullanılan güvenlik sisteminin zayıf ve olumlu yönlerini belirler. Bun uygun çalışmalar gerçekleştirerek güvenlik duvarlarını şifreleme yöntemleri ile üst düzeyde tutmaya çalışır.
  • Yetkili sistem kullanıcılarına verilmiş olan izinlerin kötüye kullanılıp kullanılmadığı hakkında izlenimleri yapar. Bu izlenimler esnasında da kimlik ve erişim yöntemlerini kullanarak güvenliği üst düzeyde tutmayı hedeflemektedir.
  • Siber güvenlik paydaşları ile yakın temas kurar ve bu alanda yapılması gereken şeyleri ve gelecek zamanlarda yapılmaması gerekenler hakkında önerilerini sunması gerekir.
  • Siber saldırı öncesi veya siber saldırı sonrasında gerekli paydaşlara durum hakkında rapor hazırlar ve bağlı olmuş olduğu kuruma saldırı hakkında detaylı bilgi verir.
  • Bilgi güvenliğinin risk kaydını tutar ve bu esnada ilgili dış ve iç denetimler için gerekli ortamın kurulmasını sağlar.
  • Kurum içerisinde etkileşim halinde olunacak olan e-posta veya diğer araçların güvenliğini oluşturulmasını sağlar.
  • Grup halinde çalışılması durumunda ekip arkadaşlarının siber güvenlik hakkında eğitimleri ile ilgilenmesi, sürdürülmesi için gerekli aktiflik alanının ayrılmasını ve bu alanda faaliyet göstermelerini sağlamak için yardımcı olmaktadır.
  • Kurumda çalışan kişilerin bilgi güvenliği ve bilgi sistemleri hakkında herhangi bir durumun ortaya çıkmasında personele tavsiye ve rehberlik ederek sorunlar ile karşı karşıya kalmamaları için rehberlik hizmeti vermektedir.

 

Siber Güvenlik Danışmanı Olmak İçin Beceriler Nelerdir?

Siber güvenlik uzmanları günümüzde yapmış oldukları işlerden dolayı büyük yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu yükümlülükleri kanunlara ve iş etiği kurallarına göre en iyi şekilde geliştirebilmeleri için gerekli becerilere sahip olması gerekmektedir. Bu becerilerden ilki siber güvenliğe karşı olan ilgisinin yoğun olması ve her zaman bu alanda bilgi edinmeye açık birisi olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra bilgisayar ağları, donanım, güvenlik ve iletişim sistemleri gibi alanlarda BT becerilerine sahip olması ve bunları uygulaması gerekmektedir.

Siber güvenlik danışmanları personel ve diğer ilgili kişiler ile sürekli etkileşim halında çalışmasından dolayı iletişim ve ilişki kurma becerisinin yüksek olması gerekmektedir. Bununla birlikte de siber güvenlik risklerinin bulunmasında ve bulunan risklerin doğru bir şekilde sunulmasını sağlaması gerekmektedir. Sunum yapılan konuların ise yazılı iletişim anlamında gerekli olan kişilere iletimini sağlayarak raporları sunması gerekmektedir.

Siber anlamda oluşacak bütün zafiyetler kurumun bilgi akışı ve güvenliği için büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden de bu alanda çalışan kişilerin herhangi bir siber saldırı ile karşı karşıya kalması durumunda grubunu etkin bir şekilde yönetebilme becerisine sahip olması gerekmektedir. Zaman yönetimini iyi sağlaması ise bilgi güvenliğinin en üst seviye de tutulabilmesi için beklenen en önemli becerilerden biri olmaktadır. Bunun aynı sıra detaylı kaçırmayan, analitik düşünebilen ve uyum sağlama becerilerine sahip olması ise beklenenler arasında yerini almaktadır.

 

Siber Güvenlik Danışmanı Çalışma Saatleri Nelerdir?

Siber güvenlik danışmanları belirlenmiş olan çalışma saatlerine uygun bir şekilde faaliyet göstermektedir. Bu da ortalama olarak 35 ila 40 saat arasında değişkenlik göstermektedir. Çalışılan olan kurumun gerekliliklerine ve proje işlemlerine göre de hafta içleri sabah 9 akşam 5 olmak üzere çalışma saatlerinde değişkenlikler de ortaya çıkabilmektedir.

Çalışılan kurumun kişilerden beklemiş olduğu çalışma düzenleri çok farklı olmaktadır. Bu yüzden de kişilerin hafta içi veya hafta sonu gibi ayrımları bulunmamakta ve vardiya işlemi ile çalışılması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda ise geceleri de çalışılarak siber güvenlik açığının ortaya çıkması durumunda ekip ile 7 24 olacak şekilde hizmet verilmesi beklenmektedir. Ancak genellikle bu tarz işlerde çok büyük kurumlar olmaması durumunda esnek çalışma düzenleri uygulanarak kişilerin grup halinde daha etkileşimli bir şekilde çalışmaları için ortam hazırlanmaktadır.

Siber güvenlik danışmanlığı günümüz mesleklerinden biri olmasından dolayı iş alım ajansları aracılığı ve kısa vadeli sözleşmeler aracılığı ile bünyelerine çalışanlar almaktadır. Bir kuruma bağlı çalışmak istenmemesi durumunda ise freelance olarak da hizmet verilmesi mümkün olmaktadır.

Siber Güvenlik Danışmanı Maaşı Yıllık Olarak Nedir?

Siber güvenlik danışmanlığı yapılan iş konumuna ve kişinin bilgisine ve tecrübesine göre değişen maaşları bulunmaktadır. Siber güvenlik alanında yetkin ve yeni başlanmış olması durumunda maaşlar genellikle yıllık ortalaması 45.000 ile 65.000 arasında değişkenlik gösteren rakamları bulunmaktadır.

Birkaç yıl tecrübe sahibi olunması ve bu alanda kişisel yetkinliklere ulaşılması durumunda ise bir siber güvenlik danışmanı yıllık olarak kazancı 65.500 ila 90.500 arasında değişen bir maaşı olmaktadır.

Siber güvenlik alanında üst düzey bir lider olunması ve grupların yönetiminin üstlenmesinde, roller dağıtılmasında ve grup kritiklerinin yapılması pozisyonuna çıkılmasında ise yıllık maaşlar 140.500 TL ye ve daha fazlasına varan fiyatlara denk gelebilmektedir. Maaşların bu kadar değişkenlik göstermesinin sebebi ise çalışılan kurumun ne kadar büyük olduğu, siber güvenlik anlamında neler beklediği ve grup veya kişisel çalışma sağladığı gibi faktörler değişkenliklerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

Etiketler
siber güvenlik danışmanı
siber güvenlik danışmanı ne iş yapar
siber güvenlik danışmanı maaşı ne kadar
siber güvenlik danışmanlığı
siber güvenlik danışmanlığı mesleği
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın